Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jordánia bíróság elé állíttatná az izraeli biztonsági őrt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 29. 20:06

II. Abdalláh jordániai király felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy állítsák bíróság elé azt az izraeli biztonsági őrt, aki agyonlőtt két jordániai állampolgárt az ammáni nagykövetségen.

A királyi udvar közleménye szerint a jordániai uralkodó kijelentette, hogy Netanjahunak a biztonsági őrrel szembeni magatartása – akit hősként fogadott, amikor visszatért Izraelbe – minden szempontból provokáló volt, felbőszít bennünket, destabilizálja a biztonságot és szítja a szélsőségességet.
Az izraeli kormányfői hivatal hétfőn közölte, hogy Izraelbe az ország jordániai nagykövetségének minden dolgozója, közöttük az a biztonsági ember is, aki előző nap a nagykövetség egyik lakóépületében önvédelemből lelőtt egy csavarhúzóval rátámadó fiatal jordániai munkást és véletlenül egy másik jordániai férfit is. Mindketten meghaltak. Jordánia ragaszkodott hozzá, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhasson az országból, de Izrael kiállt amellett, hogy a férfi diplomáciai mentességet élvez.

Az izraeli külügyminisztérium korábban terrortámadásnak minősítette a történteket, amelyek hátterében szerinte azok az indulatok állnak, amelyeket az al-Aksza mecset körüli válság korbácsolt fel. A minisztérium elrendelte a nagykövetség izraeli munkatársainak kimentését. Izrael és a muzulmán országok viszonya nagyon feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Az izraeli hatóságok azóta eltávolították a biztonsági eszközöket.