Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jordánia nem lesz katonai akció kiindulópontja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 24. 9:32

A jordániai miniszterelnök nyilatkozata szerint az országa nem engedi, hogy területéről katonai akciót indítsanak Szíria ellen – közölte június 21-én, pénteken a Petra állami hírügynökség.

Abdalláh Enszúr eszerint kijelentette, hogy Jordánia ellenzi a katonai beavatkozást Szíriában, ezért nem engedi, hogy a területét ilyen célra használják. Jordánia olyan politikai megoldásra szólít fel, amely megőrzi Szíria egységét és stabilitását – mondta.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy Jordánia a lehető legnagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a Szíriával közös határát, és megakadályozza, hogy fegyvereket csempésszenek át rajta, vagy emberek szivárogjanak be Szíriába.

Jordániában nemrég letartóztattak és bíróság elé állítottak egy fegyveres csoportot, amely Szíriába próbált bejutni.

Enszúr nem utalt rá, de az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy Jordániában marad hétszáz amerikai katona a fegyverzetével együtt azután, hogy ott hadgyakorlatokon vett részt. Washingtoni kormányzati források ezt azzal egészítették ki, hogy mintegy tucatnyi amerikai harci repülőgépet is állomásoztatnak a közel-keleti országban. A nevük elhallgatását kérő források azt állították, hogy ez nem lépés a repülési tilalmi övezet létrehozása felé Szíria területe fölött.