Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jóváhagyták a cseh hadsereg idei hadgyakorlatait

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2015. január 29. 19:53

A cseh hadsereg 2015 folyamán számos nagyszabású katonai gyakorlaton vesz részt, például az Ample Strike-on, a Baltic Eye-on, a Lion Effort-on, a Strong Sword-ön és a Trident Juncture-n.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/jovahagytak-a-cseh-hadsereg-idei-hadgyakorlatait/
Legnagyobb számban, 1 400 fővel a németországi Hohenfelsben szerepelnek majd augusztusban egy NATO gyakorlaton, ahol a tüzérségi és ejtőernyős egységek mellett a légierő is részt vesz L-159-es repülőgépekkel és helikopterekkel. Szeptember végén és október elején szintén Németországban rendezik meg a Strong Sword hadgyakorlatot, ahol a cseh gyorsreagálású erők 600 katonája gyakorolhat német és holland kollégáikkal együtt.

Az Ample Strike 2015 gyakorlatot Csehországban rendezik meg, ennek keretei között az előretolt légiirányítók és a repülőgép-vezetők gyakorolhatják az együttműködést. A gyakorlaton a házigazdák mellett mintegy 300 külföldi katona és vesz részt összesen 30 repülőgéppel.

1595986857

A Lion Effort 2015 főként a Gripen pilóták számára bír nagy jelentőséggel. A gyakorlaton a cseh vadászok mellett AWACS repülőgépek és KC-135 Stratotankerek is részt vesznek majd. Szintén a légierőt érinti a Baltic Eye, amely során két L-159-es havonta egy alkalommal jelenik meg a Baltikumban hogy az ott jelenlévő NATO erőkkel együtt közös feladatokat hajtsanak végre.

A helikopterpilóták júniusban Ausztriába és Franciaországba települnek, ahol felkészülnek a későbbi afganisztáni feladataikra.

Az őszi Trident Juncture elnevezésű NATO gyakorlat házigazdái Spanyolország, Portugália és Olaszország lesznek. Ebben 240 cseh katona vehet rész, és a fő feladat egy szimulált, NATO területen kívüli krízishelyzet megoldása lesz a tagországok katonáinak.