Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: az afganisztáni háborút nem az ország érdekében vívták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 4. 8:33

Az afganisztáni háborút nem az ország érdekében vívták, és népe sok fiát elvesztette a harcban, amely nem is az övé volt – jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök a The Washington Postnak adott, március 2-án vasárnap megjelent interjújában, hangsúlyozva, hogy noha az amerikai népnek hálás, a washingtoni kormányra „nagyon haragszik”.

Az interjúban, amelyet az amerikai napilap alig több mint egy hónappal az elnökválasztás előtt készített vele hivatalában, Karzai a washingtoni kormány szemére vetette, hogy a tizenkét éve tartó háborút „az Egyesült Államok biztonsága és a nyugati érdekek miatt" vívták.

Az Egyesült Államok és Afganisztán elvben megállapodott abban, hogy egy kétoldalú biztonsági megállapodás keretében maradnak Afganisztánban amerikai erők miután a zömük – a NATO-szövetséges kontingensekkel együtt – 2014 végéig kivonul az országból. Washington meglepetésére azonban Karzai tavaly ősszel nem volt és azóta sem hajlandó aláírni a megállapodást.

Az ilyen hosszú halasztás azonban akadályozza az amerikai erőket a tervezésben. Ezért Barack Obama elnök utasította a védelmi minisztériumot: készüljön föl arra az eshetőségre, hogy egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban 2014 után. Obama a múlt héten felhívta Karzait, és közölte ezt vele. Tavaly június óta ez volt az első komoly beszélgetésük.

Ezzel együtt azonban az amerikai elnök új álláspontot foglalt el.

A Fehér Ház közleményt adott ki, amely szerint fenntartja azt a lehetőséget, hogy valamikor később, de még ebben az évben a két ország megköti a megállapodást.

„Jó lesz nekik úgy is, ha az utódommal írják alá" – jelentette ki Karzai az interjúban. Ismét elmondta: ha az Egyesült Államok azt akarja, hogy még ő írja alá a megállapodást, akkor előbb Washingtonnak azonnal béketárgyalásokat kell kezdenie a tálib lázadókkal, és felhagynia a civil otthonok elleni támadásokkal.

Az afgán elnök elmondta, mennyire szomorú a háborús áldozatok miatt, köztük azok miatt, akik amerikai hadműveletben haltak meg, és becsapva érzi magát, amiért az amerikai erők nem kellő elszántsággal üldözték a tálibokat pakisztáni rejtekhelyeiken, ehelyett afgán falvakban keresték őket. A civil áldozatok nagy száma erodálta a két ország „közös ügyét" – jelentette ki, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint aggodalmainak a figyelembe vételére csak úgy tudta rákényszeríteni az Egyesült Államokat, ha bírálta a tevékenységét.

Amikor Karzai az interjú végén kikísérte hivatalából a lap újságíróit, ezt mondta nekik: „Üzenem az amerikai népnek, hogy hálás vagyok és minden jót kívánok neki, az amerikai kormánynak viszont azt, hogy nagyon haragszom rá."