Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: az amerikai különleges erők hagyják el Vardak tartományt!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 26. 10:41

Az afgán elnök a hétvégén elrendelte, hogy az amerikai különleges erők két héten belül hagyják el a stratégiailag fontos Vardak tartományt, mert felmerült a gyanú, hogy bizonyos afgán megbízottaik kegyetlenkednek más afgánokkal – jelentette be Hamid Karzai szóvivője.

A döntés az afgán nemzetbiztonsági tanács ülésén született. Ezek az afgánok „zaklatnak, kínoznak, és egyes esetekben meg is ölnek ártatlan embereket" – olvasható a tanács közleményében – tette hozzá a szóvivő.

Vardak a Kabult keletről határoló tartomány, a főváros kapujának is tekintik, és a tálib lázadók meglehetősen sok támadást követnek el a területén. Emiatt az amerikai erők is jelentős hadműveleteket indítottak Vardakban az elmúlt években. A tálibok ebben a tartományban hajtották végre azt a támadást, amelynek a legtöbb amerikai katona – a haditengerészet 30 kommandósa – esett áldozatul az egész afganisztáni háború alatt: 2011 augusztusában lelőttek egy Chinook helikoptert.

Az afgán erők azonban mára már átvették a legtöbb különleges hadművelet irányítását, főleg a éjszakai rajtaütésekét.

„A védelmi miniszter magyarázatot követel az amerikaiaktól arra, hogy kik azok az afgánok, akik az ő fegyveres csoportjaikban dolgoznak. Át kell adniuk ezeket az embereket az afgán félnek, hogy nyomozhassunk a velük kapcsolatos ügyekben" – mondta az elnöki szóvivő.

Az elnöki döntés nyilvánvalóan váratlanul érte mind az afganisztáni nemzetközi koalíciót, mind a külön parancsnokság alá tartozó afganisztáni amerikai erőket.

Az amerikaiaknak több olyan cselekedetük volt már Afganisztánban – Korán-példányok elégetése egy támaszponton, civilek állítólagos megölése -, amelyek felháborodást váltottak ki az afgán társadalomból.

„Komolyan veszünk és alaposan kivizsgálunk minden fegyelmezetlenségre vonatkozó panaszt" – közölték az amerikai erők egy kommünikében, Karzai döntésére reagálva.