Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai jogsértéssel vádolja a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 15. 19:11

Az emberi jogok megsértésének nevezte az afgán elnök a bő egy héttel ezelőtt a nyugati biztonsági erők (ISAF) által végrehajtott légitámadást, amelynek során számos gyerek vesztette életét.

Elfogadhatatlannak tartjuk a lakott területeken végrehajtott légicsapásokat, bárki hajtsa is azokat végre – idézte Hamid Karzai április 13-án, szombat este kiadott nyilatkozatát az államfő szóvivője.

Az esetet a helyszínen vizsgáló afgán delegáció szerint a támadás a korábban feltételezettnél több áldozatot követelt.

A Kunár tartományban fekvő Selton-völgyre mért légicsapás következtében 12 gyermek, négy asszony és egy férfi halt meg, további 12 személy pedig megsebesült – idézte a szóvivő a delegáció jelentését.

A tartományi kormány korábban 11 halottról számolt be. A támadás nyomán vizsgálatot kezdett az ISAF is, ám annak megállapításait még nem tették közzé.

A légitámadás előzményeként afgán kormánykatonák és NATO-egységek ellenséges tűz alá kerültek Kunár tartomány egyik falujában. Az összecsapásban egy amerikai tanácsadó és hét tálib lázadó meghalt. Az ISAF gerincét NATO-tagállamok katonái adják.

Nyilatkozatában az afgán elnök elítélte azt is, hogy a kormányellenes felkelők „védőpajzsként használnak polgári lakosokat és azok házait".