Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai nagyobb katonai támogatást kért Indiától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 23. 13:38

Az Afganisztánnak nyújtott katonai támogatás fokozására sürgette Újdelhit május 21-én, kedden Hamid Karzai afgán elnök. Karzai mostani indiai látogatásával ahhoz akar segítséget kérni, hogy a nemzetközi erők kivonulása után hazájában ne térjen vissza a tálib uralom.

Egy indiai külügyminiszteri forrás megerősítette, hogy az afgán államfő Újdelhiben megbeszélést folytatott hivatali kollégájával, Pranab Mukherdzsival, majd Manmohan Szingh indiai kormányfővel is tárgyalt.

A találkozókat követően a politikai vezetők nem tartottak sajtótájékoztatót, és hivatalos közleményt sem tettek közzé az eseményről.

Az indiai elnöki hivatal azonban annyit közölt, Karzaival tudatták, hogy Újdelhi kész országának még több katonai felszerelést és kiképzőt biztosítani.

Aimal Faizi, az afgán elnök szóvivője korábban a látogatással kapcsolatban azt mondta: Kabul azt kéri majd Indiától, hogy segítsen az afgán biztonság megerősítésében még a NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) jövő évi kivonulása előtt.

Egy név nélkül nyilatkozó indiai külügyminiszteri forrás azt közölte, hogy a tárgyalások során egy fegyverbeszerzési megállapodás megkötésének lehetősége is felmerült a két ország között.
„India kész kielégíteni minden olyan igényt, amely az afgán biztonsági intézmények erősítését szolgálja" – hangsúlyozta ugyanez a forrás.

Afganisztán és India 2011-ben írt alá egy stratégiai partnerségi megállapodást, amelynek részét képezte az afgán erőknek nyújtandó indiai katonai kiképzés is. Ezeket a lépéseket az magyarázza, hogy az újdelhi vezetés tart a tálibok visszatérésétől, s egyben ősi riválisának, Pakisztánnak a befolyását is szeretné csökkenteni a térségben: az 1990-es években ugyanis Pakisztán a tálibok fő támogatója volt.

Újdelhi az utóbbi időben több mint 2 milliárd dollárt fektetett be az afgán infrastruktúrába, így többek között főutak és kórházak építésében is részt vett, valamint segít az afgán rendőrség, igazságszolgáltatás és diplomáciai képviseletek újjáépítésében is.