Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai szerint Washington ismét tárgyal a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 11. 10:30

Ismét tárgyalások folynak Katarban az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok között – közölte március 10-én, vasárnap Hamid Karzai afgán elnök. Egyúttal megvádolta a két felet: kollaborálnak az afgán lakosság ellen, riogatják az embereket, hogy több erőszakcselekmény lesz az után, hogy a külföldi erők kivonulnak az országból 2014 végén.

A lázadók tagadják, hogy jelenleg tárgyalnának az amerikaiakkal, hozzátéve, hogy a két fél között nincs előrelépés a tárgyalások egy évvel ezelőtti felfüggesztése óta.

A tálibok függesztették fel tavaly a tárgyalásokat, mert szerintük az amerikaiak következetlen és homályos nyilatkozatokat adtak ki ezekkel kapcsolatban. Az amerikaiak pedig úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is akarják a tárgyalások útján elérendő politikai megbékélést, de ahhoz, hogy az ügyben előre lehessen lépni, szerintük kell egy megállapodás a tálibok és az afgán kormány között.

Karzai egy nőnapi ünnepségen mondott beszédében közölte, hogy ismét napi rendszerességgel folynak a tárgyalások Katarban. Kijelentette, hogy az összesen 19 halálos áldozatot követelő két szombati merénylet (az egyik az afgán védelmi minisztériumnál történt) bizonyítja: a tálibok támadásaikkal hozzájárulnak annak bizonyításához, hogy a külföldi erők jelenlétére szükség van.

„A tegnapi kabuli és hoszti robbantásokkal bizonyították, hogy Amerika és egy jelképpé vált évszám, 2014 szolgálatában állnak. Félelmet keltve bennünk arról akarnak meggyőzni minket, hogy ha a külföldiek elhagyják Afganisztánt, akkor ilyen erőszakos cselekmények várnak ránk" – jelentette ki Karzai.

Hozzátette, hogy bármely külföldi ország, amely tovább akar állomásoztatni katonákat az országban, ezt csak olyan feltételekkel teheti, amelyeket Afganisztán szab meg, mert tisztelniük kell szuverenitását, törvényeit és szokásait.

Zabiulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője határozottan tagadta, hogy most is tárgyalnának az Egyesült Államokkal. Amerikai tisztségviselőt egyelőre nem lehetett elérni – írta a Reuters.

A kabuli kormány minden erejével azon van, hogy a tálibok tárgyaljanak és minél messzebb jussanak az Egyesült Államokkal a politikai megoldás ügyében, mielőtt az amerikai erők harcoló alakulatainak túlnyomó többsége 2014 végén kivonul az országból.

Az amerikaiak 2010 végén, Németországban kezdtek el tárgyalni a tálibokkal, akkor még titokban. Afgán tisztségviselők közvetlenül még nem tárgyaltak a lázadókkal.

Címkéknőnap