Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészítésnek mennie kell!

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2013. március 11. 11:35

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban – mondhatni hagyományosan − teljes gőzzel folynak a békeműveleti felkészítések. Február 25-én párhuzamosan kezdődött meg a kéthetes missziós törzstiszti alaptanfolyam (MTA), valamint az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport (AAT) hatodik és hetedik váltásának hadszíntér-specifikus missziós célfelkészítése.

1595950577

A missziós törzstiszti alaptanfolyamon részt vevő állomány az eltelt két hét alatt megismerkedett az alapvető törzstiszti, altiszti feladatokkal, valamint elsajátította azokat az alapkészségeket és képességeket, amik elengedhetetlenek a tervezett külszolgálat eredményes végrehajtásához. Ez a tanfolyam egy komplex, széles spektrumot lefedő alapképzés, amelynek célja a Magyar Honvédség állományából NATO- és EU-missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett tisztek és altisztek felkészítése. A tanfolyamot követően a résztvevőknek képesnek kell lenniük a béketámogató műveletek parancsnokságain, törzseiben önálló beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására.

A sikeresen elvégzett alaptanfolyam – az állomány többségének − egyfajta „belépő" az azt követő missziós törzstiszti célfelkészítésre (MTC), amit a balkáni hadszíntérre fókuszálva, március 25–29. között tartanak Szolnokon, ugyancsak az MH BTKK bázisán. A balkáni hadszíntérre tervezett váltóállomány mellett az alaptanfolyamon részt vett többek között olyan katona is, aki − további speciális missziós célfelkészítést követően – hamarosan az Európai Unió kongói missziójában (EUSEC RDC) kezdi meg külszolgálatát. 

1595950577

Az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport 2011 augusztusa óta teljesít szolgálatot Afganisztánban a shindandi légibázison működő kiképzőiskolában. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó mentorok feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzetek kiképzése és továbbképzése, a helikopterek csapatszintű üzemben tartásának oktatása.

A légi tanácsadó csoport állományának felkészítése több helyszínen és fázisban történik. Ezen belül az MH BTKK az általános békeműveleti és hadszíntér-specifikus felkészítésért felelt. Szolnokon a felkészülők elsajátították a békeműveletekkel kapcsolatos, illetve a külszolgálat ellátásához szükséges egyéb alapismereteket. A hadszíntér-ismereti foglakozások során a résztvevők többek között megismerkedtek a tervezett műveleti terület katonaföldrajzi és biztonsági értékelésével, a térség vallási és kulturális sajátosságaival.

1595950578

A felkészítés második hetében a leendő mentorok gyalogsági lőfegyverekkel békeműveleti és speciális lőgyakorlatokat is végrehajtottak. Az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport számára a felkészítés az MH BTKK-ban lezárult, azonban még sok speciális és szakmai felkészítés vár rájuk a teljes hazai készenlét eléréséig.

A légi mentorcsoport kiképzéséhez a második héten csatlakozott néhány fő az MH Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (DCM-E) állományából, akik szintén az afganisztáni hadszíntérre készültek, de egyéni szakbeosztásokba.

Fotók: a szerző felvételei