Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a forradalom

Szöveg: Kovács Péter |  2013. március 11. 12:37

A nagy sikerre való tekintettel a szervezők idén egy nappal korábban, már március 12-én megnyitják a harmadik Forradalmi forgatagot a budai várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum területén. Így a tavaly mintegy tizenötezer látogatót vonzó eseménysorozat idén már öt napon át várja az érdeklődőket.

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvény keretein belül Hende Csaba honvédelmi miniszter indítja útjára a tárca új ifjúsági programját, a Honvédelmi köteléket, amelynek az a célja, hogy a honvédelemhez kapcsolódó sportágak összefogásával bevonja az ifjúságot a honvédség munkájába.

A Forradalmi forgataggal a szervezők szeretnék életben tartani az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét és minél szélesebb körben bemutatni a korabeli történéseket.

1595950578

Erőfeszítéseiket az elmúlt években siker koronázta, például a tanárok és a diákok körében is nagy népszerűségnek örvendő, „Huszárok, huszárok"  című rendhagyó történelemórára tavaly már az első napon is több mint ötszázan voltak kíváncsiak. A múzeumpedagógiai foglakozások során a gyermekek nagy kedvvel ismerkedtek a szabadságharc csatáival és tárgyi emlékeivel. Utóbbiakat − igaz, csak kesztyűben − akár kézbe is vehették. És ez természetesen így lesz idén is…

A szervezőktől megtudtuk: az idei foglalkozások iránt akkora az érdeklődés, hogy az előjegyzésük már be is telt.

A március 12−16. közötti rendezvényen a múzeum egyik állandó kiállítását, a ‘48-as gyűjteményt az óránként induló tárlatvezetések alkalmával bárki megnézheti. Az előző évekhez képest újdonság lesz a történelmi játszóház, ahol a középkori gyermekjátékokat elevenítik fel a legfiatalabbak nagy örömére.

1595950579

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én hagyományőrző honvédek ütnek tábort a Kapisztrán téren. A látogatók elvegyülhetnek a napi feladataikat végző honvédek között, huszárruhába bújva fotózhatják magukat, vagy éppen elleshetik a szablyavívás fortélyait. A programban szerepel még kedvezményes könyvvásár, kézműves-foglalkozás, valamint egy nemzeti emlékhelyeinket bemutató fotókiállítás is. A Forradalmi forgatagban idén is a család minden tagja megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Felvételeink a tavalyi forgatagban készültek.)