Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat ölt az öngyilkos merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 10. 19:33

Legkevesebb 23 egyiptomi katona meghalt és 26 megsebesült a Sínai-félsziget északi részén, Egyiptomban, amikor egy terrorista támadás során egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy katonai ellenőrző pontnál Rafah közelében.

Meghalt negyven támadó is – közölték biztonsági források.

A támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget egy közleményben.

A jelentések szerint Rafah város közelében támadták meg terroristák az ellenőrző pontot és a mellette lévő katonai tábort. A támadók kéttucatnyi terepjáróval érkeztek a helyszínre, betörtek a táborba, és egy – más forrás szerint két – öngyilkos merénylő felrobbantotta a gépkocsiját. A pihenőtáborban mintegy hatvan katona volt. Tűzpárbaj bontakozott ki, amely mintegy fél óráig tartott.

A hadsereg azt állítja, hogy negyven fegyverest megöltek.

A támadók kifosztották a tábort, fegyvereket és lőszert vittek magukkal, mielőtt az erősítés megérkezett volna. A hadsereg helikoptereket is bevetett az üldözésükre. A térségben nagyon aktív az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága, a magát Sínai Tartománynak nevező csoport.

Az első jelentések tíz katona haláláról és sok sérültről szóltak, de az összeomlott fő épület romjai alól később további holttesteket emeltek ki. Az elesettek között van a hadsereg különleges erőinek egy ezredese is. Katonai források szerint korábban több tiszt is jelezte, hogy a tábor nem jó helyen épült, nem védhető.