Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat toboroz a szlovén hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 6. 13:43

Létszámcsökkenés miatt hirdetésekben keres szerződéses katonákat a szlovén védelmi minisztérium – jelentette a helyi sajtó december 5-én, hétfőn.

Tízéves szolgálat esetén egyszeri, 7800 euró juttatásban is részesülhet, aki katonának szerződik.
A lépésre azért szánta el magát a tárca, mert csaknem háromszázzal kevesebb katona szolgál a hadseregben a tervezettnél, az alacsony fizetések miatt pedig kicsi az érdeklődés.

A szlovén hadsereg 6955 katonából áll. A minisztérium a bővítés érdekében a korhatárt is felemelte, így 27 éves korig lehet jelentkezni a korábbi 25 helyett. A bevonulók öt és tíz évre írhatnak alá szerződést a tárcával. Középiskolai végzetséggel nettó 665 eurót (valamivel több mint 200 ezer forint) kereshet egy katona, 755 eurót (237 ezer forint) egy altiszt és 900 eurót (283 ezer forint) egy hadnagy, de ehhez még különböző járulékok is társulnak, attól függően milyen feladatot látnak el. A külföldi missziókra további illetmény jár.

A fizetések megfelelnek a közalkalmazotti bérezésnek. A közszférában, más területen dolgozóktól eltérően (oktatás, egészségügy és rendőrség) azonban a katonák nem sztrájkolhatnak.
Az érdeklődés a katonai szolgálat iránt azután csappant meg, hogy Szlovénia 2004-ben belépett a NATO-ba, a sorkatonaságot pedig még korábban megszüntették, és csökkentették a hadsereg támogatását.

A kormány a szlovén bruttó hazai termék (GDP) kevesebb mint egy százalékát fordítja a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP két százalékát.