Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenyai és szomáliai katonák elűzték az iszlamista lázadókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 28. 20:26

Kenyai és szomáliai katonák elfoglalták az al-Shabaab iszlamista fegyveres csoport kezén lévő utolsó szomáliai várost, az ország déli részén fekvő, tengerparti Kismayut – közölte szeptember 28-án, pénteken a kenyai hadsereg.

A tájékoztatás szerint péntekre virradóra átfogó támadást indítottak az iszlamisták utolsó fellegvára ellen, és reggel bevonultak a városba, kevés ellenállással szembesülve.

A helyi lakosok szerint jelenleg csak a városon kívül, a tőle mintegy négy kilométerre lévő partszakaszon folynak harcok. Egy szemtanú azt mondta, hogy a katonák hajókról lövik az iszlamistákat, akik légvédelmi rakétákkal válaszolnak a támadásra.

Az al-Shabaab szóvivője megerősítette, hogy az éjszaka folyamán kenyai katonák szálltak partra Kismayunál, és folyik a harc a szervezet fegyveresei és a katonák között.

Az Afrikai Unió béketeremtő missziója keretében kenyai, ugandai, burundi és dzsibuti katonák vették fel a harcot az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab fegyveres csoporttal Szomáliában. Augusztusban elűzték a lázadókat a fővárosból, Mogadishuból, de az ország más részein még dúlnak a harcok.