Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország MiG–31-eseket telepít Új-Földre

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. szeptember 28. 19:22

Az orosz védelmi minisztérium a tervek szerint 2013 végéig az Új-Földön (Novaja Zemlja) található Rogacsevo légibázisra, MiG–31 típusú nehéz elfogó vadászrepülőgépeket telepít. A repülőcsoport feladata az ország határainak védelme lesz egy esetleges északi fenyegetettséggel szemben. A Rogacsevon települő repülőerők az Oroszországban létrehozott rakétavédelmi rendszer részeként látják el feladataikat.

1595942184

A MiG–31-eseknek szükség esetén el kell fogniuk az ellenséges repülőgépeket éppúgy, mint a nukleáris robbanófejjel ellátott cirkálórakétákat (robotrepülőgépeket). Az elfogási zóna a tervek szerint a Barents-tengertől a Laptyev-tengerig terjedő terület lesz. A MiG–31-esek telepítése mellett szólt az a tény, hogy ebből  az irányból Oroszország nem rendelkezik teljes radarlefedettséggel. A repülőgépek telepítésével kapcsolatban nem számítanak nehézségekre a minisztérium szakemberei.

A minisztériumhoz közel álló forrás úgy nyilatkozott, hogy a MiG–31-es típus biztosította lehetőségek – többek között megemlítette a légi célok 200 kilométeres felderítési lehetőségét – a rakétavédelmi rendszer hasznára lesznek. Ezzel szemben Vitalij Orlov, a „Pravdinszkij Rádiógyár" mérnöke, aki részt vett a MiG–31 fedélzeti lokátorának fejlesztésében, úgy nyilatkozott, hogy a gyakorlatban a repülőgép lokátora nem több mint 90 kilométeres távolságban képes felderíteni a célokat.

1993-ig Rogacsevo repülőterén a 63. gárda vadászrepülő ezred állomásozott Szu–27-esekkel. A repülőgépek kivonása után fenntartották a bázis infrastruktúrájának állapotát. Ugyanakkor olyan hír is napvilágot látott, miszerint nincs még végleges döntés arra vonatkozóan Új-Föld melyik repülőterére telepítik a MiG–31-eseket. Lehetséges repülőtérként számolnak Moncsegorszkkal éppúgy, mint Kanszkkal.

Címkék