Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nyelvet beszélnek

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. szeptember 28. 18:18

Noha két különböző nemzet katonái találkoztak a Rába parti városban, tanácskozásuk során mégis egy nyelvet beszéltek: a légvédelemét. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezésében ugyanis a héten két francia tiszt folytat szakmai konzultációt Magyarországon, melynek keretében az MH12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is eltöltöttek egy napot.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnökség két képviselőjének kíséretében érkező francia tiszteket az alakulat nevében Könczöl Ferenc alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte. 

1595942183

A szakmai program első előadása az ezred felépítéséről és feladatairól szólt. Ezt követően az ütegparancsnokok bemutatták az alakulatnál rendszeresített fegyverrendszereket, haditechnikai eszközöket, valamint  beszéltek a kiképzés rendjéről, és megosztották a hallgatósággal az éleslövészeteken szerzett tapasztalataikat is. Szó esett még vezetés-irányítás alakulatnál alkalmazott eszközeiről, valamint az ezredszintű rendszer magasabb vezetési szintekhez való kapcsolódásról is. 

A francia vendégek országuk légvédelmi alakulatainak rövid bemutatása után saját egységükről, annak kiképzési tevékenységéről, illetve jelenlegi feladatairól szóltak. 

1595942184

A statikus bemutatón a vendégek megtekinthették az alakulatnál rendszeresített technikai eszközöket, köztük az általuk is jól ismert, Mercedes Unimog alvázra szerelt MISTRAL MCP radarberendezést és vezetési pontot, valamint a MISTRAL ATLAS indítóállványt.