Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresik a német katonákról hamis hírt terjesztő személyt Litvániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 19. 16:39

A litván hatóságok tovább keresik annak a hamis hírnek az értelmi szerzőjét, aki azt terjesztette, hogy a balti államban állomásozó német katonák állítólag megerőszakoltak egy fiatalkorú lányt.

A hamis vádaskodás „egy harmadik országból származik, amely nem tagja az Európai Uniónak" – mondta Darius Valkavicius főügyész pénteken a BNS balti hírügynökségnek.
„Úgy vélem, a hatóságok ezt hamarosan pontosítani fogják" – tette hozzá.

Viktoras Pranckietis parlamenti házelnök és a helyi sajtó is olyan üzenet birtokába jutott szerdán, miszerint a NATO keleti csapaterősítésének keretében Litvániába vezényelt német katonák egy fiatal litván lányt erőszakoltak meg.
A helyi hatóságok vizsgálatot indítottak, amely fényt derített arra, hogy ez az állítás nem volt helytálló.

Valkavicius is ismételten megerősítette, hogy nem történt ilyen incidens. A litván rendőrség ezt követően nyomozni kezdett a hamis híreszteléssel összefüggésben. Vilnius ugyanakkor a német katonákról szóló pletykákat provokációnak minősítette, amelyek célja a litván vezetés szerint az, hogy a balti országba telepített NATO-csapatokat rossz színben tüntessék fel.

Litvániában egy német vezetésű NATO-zászlóalj állomásozik.

Litvánia határos a kalinyingrádi orosz exklávéval, és a kelet-ukrajnai konfliktus tükrében aggódik saját biztonságáért. A többi keleti NATO-tagállam is fenyegetve érzi magát a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.