Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry a tálibok elleni harcra buzdítja Pakisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 2. 13:41

A tálibok elleni elkötelezettebb harcra ösztönözte Pakisztánt az ázsiai államba látogató John Kerry amerikai külügyminiszter augusztus 1-én, csütörtökön.

Kerry előzetes bejelentés nélkül, szerda este érkezett Iszlámábádba, ahol Navaz Sarif miniszterelnökkel, Aszif Ali Zardari leköszönő elnökkel, valamint a hadsereg vezetőjével, Asfak Kajánival találkozik.

Kerry először látogatott Pakisztánba az amerikai diplomácia vezetőjeként, és Sarif májusi választási győzelme óta ő a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az országban jár.

A külügyminiszter először négyszemközt találkozott Sariffal, akinek átadta Barack Obama amerikai elnök meghívását, majd a küldöttségek is csatlakoztak a megbeszéléshez.

A tárgyaláson nagyrészt Afganisztánról és a nemzetközi erők 2014 végéig tervezett kivonulása utáni időszakról esett szó. A felek megegyeztek abban, hogy továbbra is a béke és a biztonság érdekében fognak együttműködni a Pakisztánnal szomszédos országban, és ösztönzik a megbékélési folyamatot.

Kerry a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón kijelentette: biztos benne, hogy időben létrejön a megegyezés Kabullal, amely szabályozza majd az amerikai jelenlétet Afganisztánban 2014 után. Iszlámábád és Washington emellett megegyezett, hogy újrakezdik a stratégiai párbeszédet, és helyreállítják a teljes partnerségi viszonyt. Kerry kiemelte: mindkét fél komolyan veszi, hogy túllépjenek a kapcsolatukat terhelő múltbeli tényezőkön.

Szartadzs Aziz pakisztáni külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Iszlámábád a kétoldalú kapcsolatokra káros dróntámadások felfüggesztését kéri az Egyesült Államoktól. Az utóbbi években feszült volt a viszony a két fél között, de Washington reméli, hogy Sarif megválasztása, valamint az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból lehetővé teszi majd a kapcsolatok helyreállítását.

A kétoldalú viszony 2011 májusában került mélypontra, amikor amerikai kommandósok előzetes értesítés nélkül behatoltak Pakisztánba, és végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével. Ugyanebben az évben a NATO egy elhibázott légitámadásban 24 pakisztáni katonát ölt meg az afgán határ mentén. Iszlámábád szuverenitása megsértéseként tartja számon ezeket az akciókat.