Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry nemkívánatos Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 29. 10:00

Lapértesülés szerint Iszlámábád nem járult hozzá ahhoz, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter közép-ázsiai körútja keretében keresse fel Pakisztánt, és azt ajánlotta, hogy inkább a május 11-i választások, illetve az új kormány megalakulása után tegyen látogatást az országban.

A The Nation című, angol nyelvű pakisztáni lap pakisztáni külügyi forrásokra hivatkozva azt írta március 27-én: Kerry eredeti terveiben az szerepelt, hogy hétfői nem bejelentett kabuli látogatása után keresi fel Iszlámábádot, de az elutasítás miatt David Pierce helyettes tanácsadóját, az amerikai elnök pakisztáni és afganisztáni különmegbízottjának első helyettesét küldte Iszlámábádba.

Pierce kedden járt ott, és az afganisztáni válság rendezéséről tárgyalt a külügyminisztérium vezetőivel.

Az Egyesült Államok és Pakisztán között továbbra is feszült a viszony több múltbeli incidens, így Oszama bin Laden megölése és 26 pakisztáni katona halálát okozó amerikai légicsapás miatt. A kétoldalú kapcsolatoknak az sem kedvez, hogy Iszlámábád fejleszteni akarja energiaipari együttműködését Iránnal, és a két országot összekötő gázvezetéket akar építeni, amit Washington nem néz jó szemmel.