Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry újból elítélte az izraeliek elleni terrortámadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 16. 13:49

Ismét erőteljesen elítélte az izraeli civilek elleni terrortámadásokat október 14-én, szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter, kijelentve, hogy ilyen erőszakot semmi sem indokolhat.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki a jövő héten a Közel-Keletre utazik, az Indianai Egyetemen hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelnek „a létezése megvédelmezéséhez való jogá".
Megfigyelők szerint az indianai Bloomingtonban elmondott miniszteri üzenet a zsidó állam komolyabb támogatását fejezte ki, mint a korábbi amerikai állásfoglalások.

Egy nappal korábban Kerry szóvivője, John Kirby arról beszélt, hogy Izrael nem tartotta be a jeruzsálemi vallási helyekre vonatkozó, régóta bevezetett szabályokat, ami a szavai szerint „sok erőszakhoz" vezetett. Kirby később kijelentette: nem akarta az sugalmazni, hogy a Templomhegyre vonatkozó status quo megbomlott volna, ahogy azt a palesztinok állítják.

A külügyi szóvivő szerdán azt is kijelentette, hogy az izraeli erők fellépésére vonatkozó egyes híradásokat „sokan az erő túlzott alkalmazásának tekinthetik". Ez megütközést keltett Izraelben.
John Kerry csütörtökön hangsúlyozta, hogy gyorsan helyre kell állítani a nyugalmat. Minden felet arra szólított fel, hogy tartózkodjon a lázító retorikától, a vádaskodástól és az olyan lépésektől, amelyek erőszakhoz vezethetnek.