Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készültségbe helyezték a kolumbiai hadsereget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. február 12. 17:57

Teljes készültségbe helyezték a kolumbiai haderőt a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet háromnapos „fegyveres sztrájkra” vonatkozó bejelentése miatt – jelentette be a bogotái kormány helyi idő szerint február 10-én, hétfőn.

A hatóságok teljes határozottsággal válaszolnak a terrorista fenyegetésekre – nyomatékosította Carlos Holmes védelmi miniszter. Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott közleményében az ELN 72 órás országos fegyveres sztrájkot hirdetett péntektől kezdődően. A lázadók azt tanácsolták a kolumbiaiaknak, hogy ne közlekedjenek autóval a szóban forgó napokban, és saját érdekükben inkább maradjanak otthon. Az ELN jelezte: a mentőautókat és a halottaskocsikat nem fogják megtámadni.

Hivatalos adatok szerint a körülbelül 2300 harcossal rendelkező gerillaszervezet Kolumbia területének 10 százalékában aktív. A csoport már korábban is tartott hasonló sztrájkokat, de csak azokban a térségekben, amelyeket ellenőrzése alatt tart.

Iván Duque konzervatív elnök kormánya félbeszakította az elődje, Juan Manuel Santos által kezdett béketárgyalásokat a gerillákkal, miután azok 2019-ben támadást intéztek a bogotái rendőrakadémia ellen, és ebben 22-en meghaltak.

Az ELN az utolsó aktív gerillaszervezet a latin-amerikai országban. A jóval nagyobb létszámú Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békét kötött a kormánnyal, és letette a fegyvert.