Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két iráni hadihajó futott ki egy szudáni kikötőből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 31. 18:53

Két iráni hadihajó hagyta el szerdán Szudánt, miután rövid ideig egy vörös-tengeri kikötőben tartózkodott – jelentette a francia hírügynökség fotóriportere. A Harg ellátóhajó és a „Nakdi tengernagy” hadihajó – amely iráni médiaértesülések szerint október 29-én, hétfőn érkezett Port-Szudánba – szudáni haditengerészek üdvözlése közepette vonta fel a horgonyt.

Az iráni hadihajók látogatása a két ország közötti „szoros kapcsolatokról" tanúskodik – közölte az iráni hadsereg még kedden, miután Kartúm tagadta, hogy Iránnak bármi köze lenne az október 24-re virradó éjszaka – kartúmi vádak és brit lapértesülések szerint – izraeli légicsapás következtében kigyulladt Jarmúk fegyvergyárhoz.

A hadsereg szóvivője közölte, hogy a látogatás alkalmat adott a szudáni haditengerészetnek „csúcstechnológiájú hajók és fegyverek megtekintésére". Hozzátette: előzőleg pakisztáni, egyiptomi és indiai hadihajók látogattak Szudánba.

Izrael nem reagált azokra a szudáni vádakra, hogy az izraeli légierő intézett támadást a Kartúm melletti fegyvergyár ellen, de izraeli vezetők azzal vádolták meg Szudánt, hogy iráni fegyvereket szállít tovább a Gázai övezetbe a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek.

A Satellite Sentinel Project (SSP) nevű amerikai szervezet műholdas felvételein hat 16 méter átmérőjű kráter látszik Jarmúk közelében. Az SSP által megkérdezett katonai szakértők szerint ezek a kráterek légitámadásokra utalnak.

A The Sunday Times című vasárnapi brit napilap értesülései szerint iráni szakemberek által működtetett rakétagyár volt a létesítmény, amelyet a légitámadás ért a szudáni főváros mellett, és az akciót az izraeli légierő hajtotta végre.