Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két nappal meghosszabbították a szíriai tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 15. 18:31

Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szeptember 14-én, szerdán megállapodott a szíriai tűzszünet újabb 48 órás meghosszabbításában – közölte az amerikai védelmi tárca.

Az amerikai külügyi tárca közleménye szerint Kerry és Lavrov szerdai telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy a hétfő este életbe lépett, egész Szíriára kiterjedő fegyvernyugvást egészében betartják, valamint abban, hogy jelentősen csökkent az erőszak a tűzszünetnek köszönhetően a polgárháború dúlta közel-keleti országban.

Mark Toner, a külügy szóvivője mindemellett rámutatott: az Egyesült Államok értesülésekkel bír a tűzszünet szórványosan – mindkét oldalról – előforduló megsértéseiről.

Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának első helyettese közölte: „Ma reggelig a tűzszünetsértések száma elérte a hatvanat". Hozzáfűzte: az orosz légierő csapást mért az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak gyülekezési pontjára Palmürától északra. A bombázás nyomán 250 iszlamista vesztette életét, és legalább 15, nehézgéppuskákkal és légvédelmi eszközökkel felszerelt kisteherautójukat sikerült megsemmisíteni.

Sem az Iszlám Állam, sem a korábban az Al-Kaida terrorhálózat kötelékéhez tartozó An-Nuszra Front nem tartozik a Washington és Moszkva közbenjárására létrejött fegyvernyugvás hatálya alá.

Emellett a RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a szíriai hadsereg csütörtök reggel kész fokozatosan visszavonulni az ellenzéki fegyveres csoportokkal egyidejűleg a kormányerők ostroma alatt lévő Aleppóba vezető Castello út térségéből.

A tervek szerint mindkét fél 500 méterre távolodik el az útvonaltól, amelyen humanitárius segélykonvojokat terveznek a városba küldeni.

Két – egyenként mintegy 20 teherautóból álló – segélyszállító konvoj jelenleg a török–szíriai határon vesztegel. A biztonsági kockázatok mellett ennek az az oka, hogy Damaszkusz visszafordít minden segélyszállítmányt, amelyet nem egyeztettek a szíriai kormánnyal és az ENSZ-szel.