Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kéthetes tűzszünetet fogadtak el szír felkelő csoportok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 27. 10:51

Csaknem száz szíriai felkelő csoport beleegyezett abba, hogy két héten át tartják magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a damaszkuszi kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva – jelentette be február 26-án, pénteken az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC).

A Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottság szerint 97 szervezet csatlakozik a helyi idő szerint éjfélkor életbe lépő tűzszünethez. A HNC szerint ezek a fegyveres csoportok létrehoztak egy közös katonai bizottságot is, amely figyelemmel kíséri majd a fegyvernyugvást.

A damaszkuszi rezsim is beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a tűzszünetet, amely ugyanakkor az ENSZ által terrorszervezetként meghatározott fegyveres szervezetekre, így az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front dzsihadistáira nem vonatkozik.

A szíriai Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szárnya, a YPG is támogatja a szombatra tervezett tűzszünetet – közölte csütörtökön Redur Kszelil YPG-szóvivő a Facebookon. Szerinte a Moszkva és Washington által meghirdetett fegyvernyugvásnak nagy jelentősége van, ugyanakkor a kurd milícia fenntartja magának a jogot arra, hogy az őt ért támadásokra választ adjon.

Az egyelőre megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok „túlnyomó többsége" vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.