Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétmilliónál is több embert üldözött el a Boko Haram

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 5. 19:33

Már több mint 2,1 millióan váltak menekültté Nigériában a Boko Haram iszlamista szervezet támadásai miatt az utóbbi hat évben – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szeptember 4-én, pénteken.

Jelentősen növekedett azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat a nigériai terrorszervezet megerősödött erőszakhulláma miatt. A Boko Haram Muhammadu Buhari nigériai államfő májusi beiktatása óta újult erővel indított támadásokat s több mint ezer embert ölt meg azóta.

A menekültek többsége az északkeleti szövetségi államokból származik, ahol az iszlamista felkelés 2009-ben kirobbant, a szervezet támadásai azonban a közép-afrikai ország középső részén elterülő Nasarawa államot és a fővárost, Abuját is elérte, ezért itt is sokan menekülni kényszerültek.

Az IOM megjegyezte, a menekültek 92 százalékát közösségek fogadták be, de másoknak, akik menekülttáborokban élnek, élelmiszerre és fedélre van szükségük.

A Boko Haram terrorcselekményeiben és a nigériai fegyveres erőknek a lázadás leverését célzó műveleteiben 2009 óta több mint 15 ezer ember vesztette életét, és az IOM új adatai szerint már 2,1 millióan váltak menekültté saját hazájukban. A hivatalába idén május végén beiktatott Buhari elnök július közepén menesztette a fegyveres erők legfőbb vezetőit, hogy saját kezébe vehesse a lázadók elleni műveletek irányítását, a lázadók azonban – harcmodort váltva – megsokszorozták támadásaik és öngyilkos merényleteik számát.

A Boko Haram a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is kiterjesztette terrorakcióit.

Muhammadu Buhari nigériai államfő augusztus elején három hónapot adott országa fegyveres erőinek arra, hogy felszámolják az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő dzsihadista lázadócsoportot.