Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevesebb külföldi katonát támadnak meg afgán társaik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 2. 11:10

Enyhén csökkent a külföldi katonák ellen afgán katonák által elkövetett támadások száma a megszállt ázsiai országban az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint, amelyet augusztus 1-én, csütörtökön ismertetett az AP hírügynökség.

Ennek oka, hogy sok amerikai kiképzőtiszt tudatosan nagyobb hangsúlyt helyez az afgán katonák tiszteletére, megbecsülésére, a bizalomépítésre és – ami kisebb dicsőség – az amerikaiak fizikai védelmére.

A közös támaszpontokon régebben viszonylag szabadon járhattak-kelhettek a katonák, a belső támadások hatására azonban fallal és szögesdróttal választották el az afgán és az amerikai katonák területét.

Új szabályokat vezettek be, például azt, hogy a nagy területen szétszórt szálláshelyeken „őrangyalok" figyelik éjszaka az alvó katonákat, elkülönítik a szállásokat és a kiképzőhelyeket, afgán katonák fegyveresen nem léphetnek be az amerikaiak területére, valamint sűrűn és alaposabban ellenőrzik azokat az afgánokat, akik az amerikaiak alkalmazásában dolgoznak.

A Pentagon a washingtoni kongresszus számára félévente készített jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy a belső támadások továbbra is nagy fenyegetést jelentenek, de kisebbet, mint akár egy évvel ezelőtt. Tavaly 2011-hez képest 120 százalékkal nőtt az ilyen támadások száma, és az amerikai vezetés veszélyben látta a tervet, hogy az amerikaiak többségének 2014. decemberi kivonulása után kis kiképzőcsoportok továbbra is maradnak az országban, az afgán erők berkein belül.

2011-ben 22 belső támadás történt amerikai vagy más nemzetiségű NATO-katona ellen, 2012-ben 48, az idén pedig eddig csak 7. A Pentagon azonban belső támadássá minősített át 14 régi esetet, mert bizonyíték merült fel erre. A 2007 és 2012 között elkövetett 102 támadásban 144 külföldi katona halt meg, köztük 92 amerikai.

A belső támadások számának csökkentése céljából mind a NATO, mind az afgán biztonsági erők alaposabban figyelik az afgán katonákat, lehallgatják telefonbeszélgetéseiket akkor is, amikor eltávozáson vagy szabadságon vannak, és azokat is figyelik, akikkel kapcsolatba lépnek, amikor otthon vannak. Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint az amerikaiak hírszerzése 85 olyan afgán katonát azonosított, akiről feltételezhető volt, hogy ilyen támadásra készül, és emiatt eltávolították őket beosztásukból. Jelenleg is több tucatnyi afgán katonát figyelnek.