Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevesli a cseh védelmi költségvetést az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 30. 21:37

Elégedetlen a NATO-tag Csehország védelmi kiadásaival az Egyesült Államok – közölte április 30-án, szerdán a két miniszter washingtoni találkozóját követően a prágai védelmi tárca szóvivője.

Tájékoztatása szerint Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter „udvariasan, de egyértelműen" jelezte, hogy túl kevésnek tartja a cseh védelmi költségvetést. Rámutatott, hogy az mindössze fele annak, amennyit az észak-atlanti szövetség szabályai előírnak.

„Egy olyan országnak, amely a hazai össztermék értékének 1,8, 1,9 vagy 2 százalékát fizeti ki (védelmi kiadásokra), meglehetősen nehéz csapatokat küldeni egy olyan országba, amely csak 0,8 százalékot költ, és megvédeni ezt (a lépését) odahaza" – mondta Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter az Egyesült Államoknak a legtöbb európai szövetségesével kapcsolatos álláspontját magyarázva egy videofelvételen, amelyet tárcája sajtószolgálata tett közzé.

Stropnicky úgy vélekedett, mindezek miatt fokozatosan meg kell emelni a védelmi költségvetést. „Ezt nem lehet azonnal megtenni, de a tendencia a fontos" – mondta. Elsőként meg kell állítani a kiadások csökkentését, azután pedig emelni kell a kiadásokat, a gazdasági növekedéstől függően – fejtette ki.

Közlése szerint egyetértett Hagellel abban, hogy a NATO védelmi minisztereinek cardiffi tanácskozásán egybehangzóan kell megfogalmazni a katonai kiadások növelésének szükségességét, így az egyes miniszterek jobban tudják azt képviselni a közvélemény előtt.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban, amely újra tápot adott az egyes NATO-tagok védelmi kiadásairól szóló vitáknak, Stropnicky Hagellel tárgyalva kiemelte, hogy Csehország négy Gripen vadászgépet ajánlott fel a balti országok és Lengyelország keleti határainak védelmére.