Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijevbe szállítottak két elfogott orosz katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 19. 8:10

A harcok során Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katonát szállítottak az ukrán fővárosba, Kijevbe – közölte az ukrán vezérkar szóvivője, miközben a Kreml továbbra is azt állítja, nincsenek katonáik a térségben. A két orosz katona megsebesült és fogságba esett a Luhanszk megyei Scsasztyánál.

Az ukrán biztonsági szolgálat emberei éppen kihallgatják a két oroszt, akiket az ukrán fővárosba kísérnek, ahol bemutatják őket a sajtónak. Az ukrán parlament egyik képviselője az internetre feltett egy videót, amelyen egy katona azt mondta, hogy az orosz hadseregben szolgál őrmesterként.

A felvételen a fiatalember kórházi ágyon feküdt. Közölte, hogy Alekszandr Alekszandrovnak hívják, és az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozó különleges erőknél szolgál. Március 6-a óta tevékenykedett egy 14 fős alakulatban a szakadárok fellegvárában, Luhanszkban.

A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.

A Kreml megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, hogy Ukrajna keleti részében nincsenek orosz reguláris alakulatok. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője, akit arra kértek, hogy kommentálja az esetet, kijelentette: nem erősítheti meg az értesülést. Hozzátette: mind a Kreml, mind az orosz védelmi minisztérium többször is leszögezte, hogy nincsenek orosz katonák a (kelet-ukrajnai) Donyec-medencében.