Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kim Dzsong Un nem mondott beszédet az észak-koreai katonai parádén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 10. 11:50

Kim Dzsong Un észak koreai vezető nem mondott beszédet az államalapítás 65. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén, pedig nyugati elemzők azt remélték, beszédet intéz a nézősereghez, újabb részleteket felfedve a rendkívül elszigetelt állam bel- és külpolitikájáról.

A fiatal diktátor ehelyett csak az emelvényről integetett, tábornokok és magas rangú kormányzati funkcionáriusok körében szemlélte az éljenző és színes táblákat lengető tömeget szeptember 9-én, hétfőn Phenjanban.

Az észak-koreai főváros főterén, a Kim Ir Szen téren rendezett felvonuláson – a július 27-i parádéval szemben – nem a fegyverek, hanem maguk a katonák voltak a főszereplők. A koreai háború végének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett júliusi katonai parádéval ellentétben most nehéztüzérségi eszközök, páncélozott harcjárművek, rakéták nem voltak láthatók.

Kim Dzsong Un egyébként a július 27-i rendezvényen sem szólalt meg.

A két Korea viszonyát az utóbbi időben ismét közeledés jellemzi, Phenjan lehetővé tette több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását, helyreállt a katonai forródrót, valamint az északiak hajlandóak újra megnyitni az Észak- és Dél-Korea által korábban közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot, amelyet az év első felében zártak be.

A Korea-közi viszonyban megfigyelhető javulás ellenére Észak-Korea nem finomított az Egyesült Államokkal szembeni kemény politikáján. Az állami média élesen tiltakozott az amerikai hadsereg térségbeli jelenléte ellen, és Phenjan az utolsó pillanatban vonta vissza annak az amerikai különmegbízottnak az Észak-Koreába szóló meghívását, aki a kommunista országban bebörtönzött Kenneth Bae amerikai keresztény misszionárius ügyében látogatott volna a távol-keleti országba.

Szöul és Phenjan között februártól volt szokatlanul feszült a viszony, amikor Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd márciusban egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást Dél-Koreával.