Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra kiképzésen az önkéntes műveleti tartalékosok

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. szeptember 10. 11:11

Újabb kiképzés vár azokra az önkéntes műveleti tartalékos katonákra, akik szeptember 9-én, hétfő reggel vonultak be a debreceni Kossuth-laktanyába. A főként volt katonákból, rendvédelmi dolgozókból és fegyveres testületektől nyugállományba vonultakból álló állomány tavaly már részt vett egy tíznapos kiképzésen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisán. Akkor főként alaki, műszaki, vegyivédelmi és lőkiképzésen vettek részt, de a dandár katonái felkészítették őket a Magyar Honvédségnél rendszeresített technikai eszközök és járművek használatára is.

1595959570

A tavaly megszerzett ismeretek felfrissítése mellett most szakfelkészítéseken vesznek részt a tartalékosok. A célok között szerepel az is, hogy az elmúlt időszak változásaival és az új eljárásmódokkal megismerkedjenek az önkéntesek. A hét folyamán az általános harcászati ismeretek mellett fegyverzettechnikai és egyéb technikai ismereteket is elsajátít az állomány.

A kiképzési és felkészítési tervek összeállításánál a dandár vezetése fontosnak tartotta, hogy a részt vevő állomány betekintést nyerjen olyan − a dandárnál jelenleg is folyamatban lévő – projektekbe, mint a VÍZFORRÁS 2013 elnevezésű feladat. Ennek kapcsán a tartalékosok a hét folyamán megismerkedhetnek az Operatív Csoport munkájával.

1595959570

Kovács Gábor tartalékos őrmester elmondta:
„Jelenleg egészségügyi területen, családi vállalkozásban dolgozom. Nem okoz problémát, hogy rövid időre ki kell vonnom magam a munkából. Voltam hivatásos katona, de a beosztásom megszűnése miatt felmentéssel szereltem le. Nem anyagi érdekek vezéreltek, azért vállaltam az önkéntes műveleti tartalékos katonai szolgálatot, mert állampolgári kötelességemnek tartottam. Szeretném fenntartani a kapcsolatot a hadsereggel, mert úgy gondolom, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat összekötő kapocs a civilek és a Magyar Honvédség között. Minden tartalékos hoz a civil életből valamit, amit a Magyar Honvédség és az ország érdekében hasznosítani tud."

1595959571

Fotó: bocskaidandar.hu