Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai katolikus püspökök elutasítják a katonai beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 10. 10:27

Timothy Dolan New York-i bíboros, az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának elnöke megerősítette az amerikai katolikus püspökök elutasító álláspontját egy esetleges szíriai katonai beavatkozással szemben.

A bíboros egy St. Louis-i (Missouri állam) rendezvényen azt hangoztatta, hogy Barack Obama elnöknek tudnia kell, a püspökök inkább azért becsülnék őt, ha megpróbálna „türelmes és elővigyázatos" lenni – jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség a St. Louis-i KSDK televíziós csatorna vasárnapi tudósítására hivatkozva. A bíboros leszögezte, hogy a vegyi fegyverek bevetése a szíriai polgárháborúban „rettenetes és visszataszító", és „nemzetközileg a leghatározottabban el kell ítélni", viszont egy katonai fellépés az Aszad-rezsimmel szemben „csak még inkább elmérgesítené a helyzetet".

Dolan bíboros és Richard Pates püspök, az amerikai püspöki konferencia igazságosság és béke bizottságának elnöke múlt szerdán már levelet intézett Obama elnökhöz az egyházi vezetés nevében, állást foglalva egy esetleges szíriai katonai csapással szemben. Utaltak Ferenc pápa hasonló felhívására, amelyben a katolikus egyházfő egy erőszakos beavatkozás káros következményeire figyelmeztetett.

Arról van szó, hogy „életeket mentsünk a konfliktus lezárásával, nem pedig annak felszításával" – írták levelükben. Obamának más kormányokkal együtt a fegyvernyugvás eléréséért kellene dolgoznia, tárgyalásokat kezdenie, és pártatlan humanitárius segítséget nyújtania – szögezték le az amerikai egyházi vezetők.

Pates püspök szombaton a Vatikáni Rádióban nyilatkozva kijelentette: a püspökök előtt „még nagyon sok munka áll", hogy eltérítsék Obamát intervenciós szándékaitól. „Az amerikaiak 60 százaléka a jelenleg ellenez bármiféle szíriai beavatkozást" – mondta. Ez a véleménye a katolikusok többségének is. „Ismét itt az ideje, hogy Amerika beavatkozzon, de békés tárgyalások útján, nem pedig katonai erővel" – reagált a püspök Obama szokásos hétvégi rádióbeszédére, amelyben az elnök a szíriai rezsim elleni korlátozott katonai csapás mellett kardoskodott.