Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína, Japán és Dél-Korea megállapodott az észak-koreai atommentesítésről

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. május 10. 15:55

Kína, Japán és Dél-Korea vezetői megállapodtak abban május 9-ei tokiói csúcstalálkozójukon, hogy együttműködnek az észak-koreai atomprogram maradéktalan felszámolása érdekében.

A házigazda, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Mun Dzse In dél-koreai elnök a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tétele mellett abban is egyetért, hogy minél előbb valósuljon meg a térségbeli szabadkereskedelem, különös tekintettel arra, hogy a Donald Trump vezette Egyesült Államok a kereskedelempolitikában erős nyomást gyakorol Kínára és Japánra, a világ második és harmadik legnagyobb gazdaságára.

Ez már a hetedik ilyen hármas csúcstalálkozó, de a legutóbbi viszonylag régen, két és fél évvel ezelőtt volt, mert a kapcsolatokat rontja, hogy másképp ítélik meg Japán második világháborús atrocitásait, valamint területi viták vannak a felek között. Viszont a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó és ennek révén a rendezés példátlanul nagy lehetősége miatt most rendkívül fontossá vált ez a hármas találkozó is.

Abe a megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten kijelentette, hogy konkrét lépéseket várnak Észak-Koreától. Mun Dzse In pedig azt hangsúlyozta, hogy tartós békemegállapodás és a Koreai-félsziget maradéktalan atommentesítése szükséges Északkelet-Ázsia gyarapodásához. Abe kétoldalú találkozókat is tart kínai és dél-koreai partnereivel, és számos megállapodást aláírnak.