Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai-japán szigetvita: továbbra is feszült a viszony

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 25. 18:40

Történelmi mélypontra esett a Kínára pozitívan tekintő japánok aránya, a szigetország lakóinak mindössze 18 százaléka van jó véleménnyel a szomszédos országról – derült ki a tokiói miniszterelnöki hivatal által november 24-én közzétett felmérésből.

A Kyodo hírügynökség által ismertetett felmérés szerint a Kínát baráti államnak tartók aránya 8,3 százalékkal esett tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb 1978 óta, amikor az első hasonló adatfelvétel történt. A Kínára nem barátsággal tekintők aránya 9,2 százalékkal 80,6 százalékra nőtt az előző évhez képest.
Szintén jelentős mértékben – 23 százalékkal – 39,2 százalékra csökkent a Dél-Koreára pozitívan tekintők aránya.
A japán-kínai viszonyt a megkérdezettek mindössze 4,8 százaléka tartja jónak, míg 92,8 százalékuk szerint nem jó a két szomszéd kapcsolata. A japán-dél-koreai kapcsolatokat a válaszadók 18,4 százaléka nevezte jónak, 78,8 százalékuk pedig “nem jónak".
Japán és a két ország kapcsolatait az elmúlt hónapokban szigetviták árnyékolták be, amelyek a felmérés szerint Kína és Dél-Korea megítélésére is rányomták bélyegüket.

A tokiói külügyminisztérium egy tisztviselője szerint Kína megítélésén sokat rontott, hogy az ország hajói hetek óta járőröznek a japán fennhatóság alatt álló, de Kína által is magáénak követelt, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetek környékén.
Kínában szeptemberben számos Japán-ellenes tüntetés volt, amelyek során a szigetország állampolgárait és vállalkozásait is támadások érték, miután Tokió megvásárolta a vitatott szigetcsoport három tagját egy japán állampolgártól.
Dél-Korea megítélése azért romlott a tisztviselő szerint, mert Ri Mjong Bak elnök meglátogatta a Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigeteket, amelyek Szöul ellenőrzése alatt állnak, de Tokió is igényt tart rájuk.