Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai katonai repülőgépek a vitatott kínai légvédelmi azonosító övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 29. 21:33

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg légierejének repülőgépei járőrszolgálatot hajtottak végre november 28-án, csütörtökön a nemrég létrehozott Kelet-kínai Tengeri Légvédelmi Azonosító Övezetben – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Hszinhua a légierő szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy a repülőgépek „védelmi jellegű és a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló", „rendes" járőrtevékenységet folytattak.

A kínai légierő továbbra is magas fokú készültségben marad, és „megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy kezelje a különféle légi fenyegetéseket, és biztosítsa a kínai légtér védelmét" – tette hozzá Sen Csin-ko szóvivő.

Kína szombaton jelölte ki az övezetet, amely kiterjed a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával. Peking azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el repülési terveiket, és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fent a kínai légi irányítással.

Az amerikait követően csütörtökön a japán és a dél-koreai légierő repülőgépei is áthaladtak a Kína által saját légvédelmi azonosító övezeteként megnevezett kelet-kínai-tengeri területek felett, anélkül, hogy betartották volna a Peking által előírt szabályokat a zónában.