Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínával példálózott a thaiföldi puccs vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 27. 9:01

A pártállami berendezkedésű Kínát állította példaként honfitársai elé év végi beszédében Prajuth Csan-ocsa tábornok, a demokratikus thaiföldi kormányt hét hónappal ezelőtt eltávolító katonai puccs vezetője.

„Beszéltem Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki elmondta nekem, hogy országa 60 éve a világ egyik legszegényebbike volt. Harminc év alatt képesek voltak gazdasági szuperhatalommá válni, miközben mi (thaiföldiek) folyamatosan egymással civódunk" – mondta december 25-én, csütörtökön a junta miniszterelnöki pozícióját betöltő tábornok, aki az utóbbi napokban Kínában járt hivatalos látogatáson.

Az utóbbi években dinamikusan fejlődő thaiföldi gazdaság – Délkelet-Ázsia második legnagyobbika – idén gyakorlatilag stagnált, mindössze 0,2 százalékkal növekedett az év első kilenc hónapjában.

A hadsereg május 22-én, a hónapok óta tartó, huszonnyolc halálos áldozatot követelő kormányellenes utcai megmozdulások nyomán hajtott végre vértelen államcsínyt Thaiföldön, őrizetbe véve az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy meg akarják előzni a további zavargásokat, és véget akarnak vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

Az országban a mai napig statárium van életben, amit a gazdaság 10 százalékát adó turizmus jelentősen megsínylett. A junta vezetői arról beszélnek, hogy 2016 februárjáig nem szándékoznak választásokat kiírni.

Nyugati országok korábban élesen bírálták az államcsínyt, de Prajuth Csan-ocsa szerint az utóbbi időben visszatért a nemzetközi közösség bizalma Thaiföld iránt.