Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínzással vádolja Jacenyukot Oroszország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 9. 21:20

Az orosz szövetségi nyomozó bizottságnál azt állítják, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő az orosz csapatok ellen harcolt az első csecsen háborúban, és orosz foglyok kínzásában is részt vett.


Alekszandr Basztrikin, a testület vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban szerdán megjelent interjúban azt mondta, hogy Jacenyuk 1994-1995-ben előbb az Argo nevű büntetőegységben, majd a néhai radikális ukrán nacionalista, Olekszandr Muzicsko vezette Viking nevű egységben szolgált.

Az orosz nyomozóhatóság adatai szerint Arszenyij Jacenyuk több mint húsz éve legalább két csecsenföldi fegyveres összecsapásban vett részt. 1994. december 31-én Groznijban a Minutka téren, majd 1995 februárjában a csecsen főváros 9-es kórházánál harcolt az orosz csapatok ellen.

A kormánylapban azzal is megvádolta Arszenyij Jacenyukot, hogy 1995. január 7-én Groznij Oktyabrszkij nevű kerületében orosz hadifogoly katonák kínzásában és kivégzésében is közreműködött. Állítólag ennek elismeréseként 1995-ben kitüntette Dzsohar Dudajev, az 1991 után Moszkvával szembeszegülő, néhai csecsen elnök.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság vezetője nem nyilatkozott arról, hogy kezdeményeznek-e büntetőeljárást az ukrán miniszterelnök ellen.

Az ukrán kormány hivatalos internetes oldalán közölt életrajz szerint Arszenyij Jacenyuk 1974-ben a nyugat-ukrajnai Csernivciben született és 1992 és 1997 között szülővárosában működő Jurek kft. jogászcég elnöke volt.

Kijev egyelőre nem hivatalosan reagált Basztrikin vádjaira.

Olha Lappo ukrán kormányszóvivő a Facebookon azt javasolta az orosz vezetőknek, hogy vizsgáltassák meg a szövetségi nyomozó bizottság vezetőjének elmeállapotát. Basztrikin kijelentéseit pedig Joseph Goebbels náci német propagandaminiszter módszereihez hasonlította.

Az ukrán internetes közösségi oldalakon azonnal beindult a viccgyártás. Jacenyukot iszlám harcosként, vagy éppen csecsen páncéloson ábrázolták.