Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszabadultak a kalózok által decemberben elrabolt tengerészek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 13. 10:18

Kiszabadult az a három olasz és egy ukrán tengerész, akiket Nigéria partjainál karácsony előtt fegyveres kalózok ejtettek foglyul – jelentette be január 9-én, szerdán Rómában Giulio Terzi olasz külügyminiszter.

A fogságba esett személyek egy nápolyi hajózási cég, az Augusta Offshore tulajdonában lévő hajó legénységéhez tartoztak. Nigéria partjainál december 23-án hét fegyveres kalóz motorcsónakkal közelítette meg az Asso21 nevet viselő hajót, felment a fedélzetre, és magával vitt három olaszt (egyikük a hajó parancsnoka volt) és egy ukránt.

A hajózási szakértők szokatlannak tartják, hogy a kalózok nem tulajdonították el a hajót, megelégedtek a négy ember elrablásával. A legénység többi tagját nem találták meg, azok ugyanis elbújtak, és az emberrablás után biztonságba helyezték a hajót.

Az olasz belügyminiszter szerint a foglyokat az olasz és a nigériai hatóságok szoros együttműködésének köszönhetően sikerült kiszabadítani. Terzi elmondta: a bűncselekmény óta folyamatosan közvetlen kapcsolatban állt a nigériai külügyminiszterrel. A három olasz (Emiliano Starita, Salvatore Mastellone és Giuseppe D’Alessio) hamarosan hazatér Itáliába.

Az olasz diplomácia vezetője elmondta: az utóbbi hónapokban harminc olyan olasz személyt sikerült kiszabadítani, akiket a világ különböző tájain raboltak el. Továbbra is fogságban van azonban egy cataniai mérnök, akit Szíriában raboltak el december 17-én, valamint egy harmincnyolc éves palermói férfi, akit Pakisztánban fosztott meg szabadságától egy tálib csoport.