Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia etikai, hadtudományi és vallásbölcseleti kérdésekről

Szöveg: U. L. |  2013. november 6. 7:30

Október végén Bécsben rendezték meg az Istitut für Religion und Frieden – a Vallásért és a békéért elnevezésű katolikus intézet konferenciáját. Az intézet az Osztrák Katolikus Katonai Ordinariátus (katonák lelkipásztori ellátásáért felelős egyházi intézmény) alá tartozik, de napi kapcsolatban áll a védelmi minisztérium tudományos kutatóintézeteivel és a katonai oktatási intézményekkel. Hasonló intézményi keret más európai országokban is létezik.

Ezeket az intézményeket azért hozták létre, hogy a hidegháború után fellépő biztonsági kihívásokat – amelyekkel egyébként a hadtudomány és a biztonságpolitika behatóan foglalkozik – a vallás és a katolikus egyház szempontjából is értékeljék. Ausztriában 1997-ben indították el az intézetet azzal a szándékkal, hogy előmozdítsa a tudományos munkát a biztonságpolitika, a hadtudomány és a vallástudományok művelői között.

Évente többnapos nemzetközi konferenciát szerveznek, amelyben az aktuális biztonságpolitika kérdések bemutatásán túl, a katonai lelkipásztori munka lehetőségét is taglalják. Az egyes biztonsági kérdések kidolgozásával a gyakorló lelkipásztoroknak is segítséget akarnak nyújtani, hogy a katonák számára hitelesen tudják közvetíteni az egyház tanítását bonyolult politikai és etikai kérdésekben. Ezenkívül rendszeresek a szemináriumok és a továbbképzések, ahová mind a lelkipásztorokat, mind a katonákat meghívják. Az intézet fennállása óta közel kétezer tanulmányt közölt vallásetikai és hadtudományi kérdésekben. 

1595962533
A művészet, a keresztény hit és a hadsereg kapcsolatát mutatták be a konferencián

Két bevezető előadás után – amely a vallás és Európa kapcsolatáról szólt – a résztvevőknek lehetőségük volt, hogy kifejtsék, hogyan gondolják a vallás jelenlétét a huszonegyedik század hadseregeiben, és miként tud segíteni a katonai lelkipásztorkodásért felelős intézet bizonyos valláserkölcsi kérdések jobb megértésben. A jelenlévők – akik nemcsak Európából, hanem Dél-Amerikából is érkeztek – megosztották egymással a saját nemzeti hadseregükben átélt tapasztalatokat.

A konferencián a keresztény hit és a természettudományok viszonyát is bemutatták. Veronika Bock előadásában több, napjainkban is aktuális témát emelt ki, többek között egy olyan egyetemes katona-etikai szabályrendszerről beszélt, amely minden katonát kötelez, és amelyek az alapja az emberi jogok tisztelete. Végül pedig a művészet, a keresztény hit és a hadsereg kapcsolatának bemutatására került sor sajátos módon egy színdarab előadásában. Ebben a katonazenekar ifjú tagjai is részt vettek.

1595962533
Bíró László katolikus tábori püspök (középen)

A konferencián Magyarországot Bíró László katolikus tábori püspök, Berta Tibor ezredes, a katolikus tábori püspökség általános helynöke és dr. Ujházi Lóránd adjunktus képviselte.