Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koreai családok találkoztak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 20. 18:41

Több száz, az 1950-1953-as háború által egymástól elszakított idős dél- és észak-koreai családtag hat évtizede először láthatta egymást a Kumgang-hegység lábánál, ahol a korábbi kétségek ellenére rendben megkezdődött a jövő keddig tartó családegyesítési találkozó.


Beszámolók szerint a háború végén a határ ellentétes oldalán ragadt rokonok könnyek között, öleléssel köszöntötték egymást az érzelmes találkozáskor az Észak-Korea keleti részén lévő üdülőhelyen. A találkozó első, szombatig tartó felvonása során 82 idős dél-koreai és az őket kísérő 58 fiatalabb családtag, illetve 180 észak-koreai rokonuk vesz részt. Vasárnap és jövő kedd között egy másik, 361 dél-koreaiból álló csoport utazik a Kumgang-hegységhez, ahol 88 északi rokonukkal találkoznak majd.
2010 óta először került sor ilyen családi találkozóra a két Korea között. Ugyanakkor annak megtartását sokáig kétségek övezték, mivel Észak-Korea együttműködéséért cserébe azt követelte, hogy halasszák el a jövő héten kezdődő amerikai-dél-koreai éves hadgyakorlatot, amire Szöul nem volt hajlandó. Megfigyelők szerint a kilátástalan gazdasági helyzetben lévő Észak-Korea végül azért ment bele a rokonok találkozásába, mert külföldi befektetéseket remél a két Korea közti kapcsolatok javulásától.

A találkozóra érkezett dél-koreaiak átlagéletkora 84 év, közülük tucatnyian kerekesszékben, ketten pedig rossz egészségi állapotuk miatt mentőautóban, hordágyon érkeztek a helyszínre, hogy 1953 óta először – és vélhetően utoljára – láthassák a tőlük a háború által elszakított rokonaikat. Szöuli beszámolók szerint az észak-koreai résztvevők között van két olyan Dél-Koreából származó halász is, akiket Phenjan elrabolt az 1970-es években.
A déli rokonok az útra ajándékokkal megpakolt zsákokkal indultak, egyebek mellett gyógyszereket, édességeket, gyümölcsöt, sőt egyesek amerikai bankjegyeket pakoltak be a koldusszegény Észak-Koreában élő rokonaiknak.
Dél-Koreában több mint 90 ezer olyan ember él, aki a háború óta nem látta Észak-Koreában élő rokonait. Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, 2010-ben azután akadt meg a folyamat, hogy Észak-Korea tüzérségi támadást hajtott végre egy apró dél-koreai sziget ellen.