Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormánykatonákkal végeztek Damaszkusznál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 21. 20:59

A szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák legalább 28 tagja vesztette életét a szíriai fővároshoz, a délnyugati Damaszkuszhoz közeli támadásban, amelyet a Dzsejs al-Iszlam nevű iszlamista csoport követett el – közölte július 20-án, csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kormányerők éppen a lázadók területére próbáltak mélyebben behatolni a Damaszkusztól keletre fekvő – az ellenzékiek fellegvárának számító – Kelet-Gúta legnagyobb településén, a Dzsejs al-Iszlam bázisaként ismert Dúmán belül, amikor az iszlamisták ellentámadásba lendültek.

Az EFE spanyol hírügynökség az OSDH-ra hivatkozva azt írja, hogy az iszlamisták szándékosan csalták tőrbe a kormányerők és a velük szövetséges milíciák tagjait. Az OSDH szerint a halálos áldozatok száma növekedhet, tekintettel arra, hogy számos katonatiszt és katona súlyosan megsebesült a támadásban.

A damaszkuszi rezsim egyelőre nem kommentálta a támadás hírét.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők nemrég indított hadjáratának célja, hogy megtisztítsák Damaszkuszt és környékét a térségben tevékenykedő iszlamistáktól és ellenzéki lázadóktól. A szíriai kormányerők az elmúlt időszakban Szíria-szerte számos területet foglaltak el az ellenzékiektől a Damaszkuszt támogató Oroszország segítségével.

Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg abban bízik, hogy előrenyomulása során hasznot húzhat a Dúmán belül zajló harcokból, amelyeket a Szaúd-Arábia támogatta Dzsejs al-Iszlam és a vele rivális, Katar támogatta Fajlak ar-Rahman iszlamista csoportok vívnak egymással.