Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormányzati negyedre támadtak a tálibok Kelet-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 5. 9:33

Egyes jelentések szerint huszonnégyen meghaltak és 150-en megsebesültek azután, hogy tálib öngyilkos merénylők és fegyveresek csütörtök hajnalban megtámadtak egy kormányzati negyedet a kelet-afganisztáni Gazni tartomány székhelyén – közölték helyi források.

A halottak között 19 fegyveres, három rendőr és az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság (NDS) két tagja van – közölte Aszadulla Anszafi, a tartományi rendőrség parancsnokhelyettese. Hozzátette, 136 civil és a biztonsági erők 14 tagja megsebesült. Más beszámolók szerint 12 a halottak száma és nyolcvan a sebesülteké.

A támadás kezdetén Gazni város kormányzati negyedének bejáratánál két, teherautón érkező öngyilkos merénylő hozta működésbe a járművekben elrejtett pokolgépeket. A robbanásokat követően tűzpárbaj bontakozott ki a biztonságiak és a területre behatoló tálib fegyveresek között. A harc több mint öt órán keresztül tartott. Több épület romba dőlt és számos jármű megsemmisült az összecsapásokban.

Sok civil a robbanáskor szerteszét repülő üvegszilánkoktól sebesült meg – közölték egészségügyi források. A helyettes rendőrparancsnok szerint a tálibok feltehető célpontja a titkosszolgálatok helyi hivatala volt.

A tálib szélsőségesek a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetben vállalták a támadás elkövetését. Szóvivőjük, Zabihulla Mudzsahid azt írta, hogy három járműbe rejtett pokolgéppel támadták meg a tartományi rendőrséget. Állítása szerint sok volt a halott és a sebesült a biztonságiak soraiban.

Az elmúlt hetekben megsokszorozódtak a támadások a kormányerők ellen, a tálibok arra törekszenek, hogy aláássák az amúgy is súlyos politikai válságban lévő afgán államhatalmat, illetve kihasználják azt a helyzetet, hogy az országból folyamatosan kivonják a NATO és az Egyesült Államok katonáit. A háborús sújtotta országban a helyi erők veszik majd át a biztonság szavatolásának és a rend fenntartásának felelősségét. Jelenleg 44 ezer szövetséges katona tartózkodik Afganisztánban, szemben a korábbi 130 ezerrel.