Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel 120 halálos áldozata volt a jemeni légicsapásoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 18. 21:18

A korábban közölteknél kétszer több, közel 120 halálos áldozata volt Jemenben annak a légitámadásnak, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció két napja hajtott végre a kormányellenes lázadók ellen – közölte március 17-én, csütörtökön az ENSZ egy vezető tisztségviselője.

Meritxell Relano, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni helyettese elmondta, hogy 22 gyermek is van a halálos áldozatok között, illetve 47-en megsebesültek.

Kedden a szaúdi vezetésű koalíció harci repülőgépei egy vendéglőre és egy zsúfolt piacra mértek csapást két hullámban az északnyugati Haja tartomány masztabai körzetének al-Hamísz településén, Szaúd-Arábia határa közelében.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi emberbaráti szervezet kedden még 65 halottról és 55 sebesültről számolt be, hozzátéve, hogy az utóbbiak közül sokan súlyos sebesüléseket szenvedtek.

A térséget a síita húszi lázadók tartják ellenőrzésük alatt.

Egy névtelenül nyilatkozó törzsi vezető szerdai beszámolója szerint a Rijád vezette katonai koalíció gépei először három légicsapást hajtottak végre a lázadók egyik tábora ellen, majd a gépkocsikkal menekülő lázadók üldözésébe fogtak, és további két csapást mértek rájuk Masztaba körzetében, 41 ember halálát okozva. Szavai szerint a halottak között 33 húszi lázadó volt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán elítélte a sok áldozatot követelő légicsapásokat. „Ez az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő incidens a konfliktus kezdete óta, amelyben a jelentések szerint számos polgári személy, nő és gyermek is életét vesztette vagy megsebesült" – mondta az ENSZ-főtitkár, és felhívta a konfliktusban részt vevő felek figyelmét, hogy „a civilek és polgári létesítmények ellen irányuló támadások szigorúan tiltottak".

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és délről sikerült is kiszorítania őket. A polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az „arab tavasz" folyományaként elűzték Ali Abdalláh Száleh elnököt.

Ahmed Aszíri dandártábornok, a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy nagyszabású hadműveleteik a végéhez közelednek Jemenben, ugyanakkor az országnak hosszú távon továbbra is szüksége lesz támogatásra, hogy elkerülhesse a „líbiai forgatókönyvet". A tábornok a francia hírügynökségnek azt mondta: a harcok szinte teljesen véget értek a szaúdi–jemeni határ mentén, ami a múlt heti közvetítői erőfeszítéseknek köszönhető. Ahmed Aszíri szerint a továbbiakban az lesz a fő feladat, hogy stabilizálják az ország biztonságát és újjáépítsék Jement.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közben élelmiszer-utalványok osztásába kezdett a jemeni fővárosban, hogy ezzel is támogassák a nagyjából 120 ezer szanaai lakost – közölte aznap Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője. „Ez az új típusú támogatási forma segíteni fog Jemenben a kereskedelmi tevékenységek és piacok újraélesztésében. Minden utalvány egy hónapra elegendő élelmet biztosít egy hatfős családnak" – tette hozzá.