Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel ötezer bombát dobtak már le az Iszlám Államra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 8. 22:30

Közel ötezer bombát dobtak le a nemzetközi koalícióhoz tartozó harci repülőgépek Irakban és Szíriában az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni légicsapásokban – közölte az amerikai védelmi minisztérium január 7-én, szerda este Washingtonban.

A statisztika szerint az augusztus 8-án kezdődött műveletben december 31-ig 1676 légicsapást hajtottak végre. A gépek több mint tizenötezerszer szálltak fel. Háromezernél több célpontot támadtak, köztük 58 harckocsit, 900 egyéb járművet (köztük páncélozott járműveket), 52 bunkert, 673 harcállást és közel ezer épületet.

A Pentagon közölte azt is, hogy nem tudja pontosan megmondani, mely célpontokat milyen mértékben sikerült eltalálni, de egy szóvivő szerint „a megsemmisítési szint magas volt".

Áldozatokról a jelentés nem tett említést.

A minisztérium előző nap azt közölte, hogy folyamatban van a polgári áldozatokról szóló panaszok kivizsgálása, de ezek alapján mindössze két esetben indítottak mélyreható vizsgálatot, és a halálos áldozatok feltételezett száma ezekben együttesen sem éri el az ötöt.

A közel-keleti térségben előrenyomuló Iszlám Állam ellen az amerikai kezdeményezésű nemzetközi koalíció először Irakban, majd szeptember végétől Szíriában hajtott végre légicsapásokat.