Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös rakétavédelmi gyakorlatot tartott Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 30. 10:30

Nyolc napon át tartó rakétavédelmi gyakorlatot fejeztek be június 28-án, kedden az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán haditengerészeti erői, miközben Észak-Korea ballisztikus rakétakísérleteivel növelte a feszültséget Ázsia csendes-óceáni térségében.

Az amerikai 3. flotta szerdai közleményében azt írta, hogy 2012 óta tartanak „Békés Sárkány" kódnevű manővereket, a mostani volt a harmadik. Ennek során a részt vevő országok Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt egységei mozgó ballisztikus célpontok követését gyakorolták a hawaii Kauai szigeténél. Japán egy rombolóval, míg Dél-Korea kettővel képviseltette magát.

Phenjan hevesen reagált a háromoldalú hadgyakorlatra, provokatívnak nevezve azt. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy jelentősen megnöveli előzetes nukleáris csapásmérő képességét, hogy elrettentse ellenségeit.

A gyakorlatok idején egyébként Észak-Korea két, Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel, az egyik indítása sikertelen volt. Phenjan állítása szerint a rakéta mintegy 400 kilométeres távolságra repült és több mint ezer kilométeres magasságba emelkedett.

A Muszudan rakéták hatótávolsága 2500-4000 kilométer, így elvileg elérhetnek bármilyen célpontot Japánban, Dél-Koreában, de még az Egyesült Államok Guamón lévő katonai támaszpontját is.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán más államokkal karöltve csütörtökön újabb hadgyakorlatot kezd, amely egészen augusztusig tart az Egyesült Államokban, a Hawaii-szigetek, valamint Dél-Kalifornia környékén. A Csendes-óceán peremén (RIMPAC) elnevezésű hadgyakorlat a világ legnagyobb nemzetközi tengerészeti manővere lesz idén, 26 állam részvételével.