Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az altisztek fája

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 30. 11:36

„Ezt a templomot nem téglából, nem betonból, nem kőből építettük, hanem jutasi szellemből, akaratból!” A fenti mondat Markóczy János ezredestől, az egykori Magyar Királyi Veszprém−Jutasi Honvéd Altisztképző Intézet parancsnokától származik, és ma is olvasható a balatonszőlősi katolikus templom oldalán, melyet 1943-ban a jutasi altisztek építettek.

1596015958

Mint arról honlapunkon is beszámoltunk, idén áprilisban, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósi munkaértekezletének résztvevői ellátogattak Balatonszőlősre, ahol az egykori templomépítők emlékére egy tölgyfát ültettek.

Mivel a Magyar Honvédség vezető altiszti kara kiemelten fontosnak tartja az altiszti hagyományok ápolását, valamint új hagyományok megteremtését, június 28-án − Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa vezetésével − a szárazföldi, valamint a légierő haderőnemeknél szolgálatot teljesítő altiszti és legénységi állományt képviselő vezénylőzászlósok emléktáblát helyeztek el és avattak fel a templomkertben. Emellett időkapszulát tettek az alapzatba, üzenetet hagyva a jövő altisztjeinek.

1596015959

Ahogy a vezénylőzászlósok fogalmaztak: az emléktábla és az általuk elültetett „altisztek fája" szimbolizálja az altiszti kar múltját, jelenét és jövőjét, valamint azt, hogy a honvéd altiszti kar kész arra, hogy végrehajtsa a részére meghatározott feladatokat.

1596015959
Címkékaltiszt