Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldre küldtek lépfene-baktériumot az Egyesült Államokból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 30. 17:20

Katonai források szerint Ausztráliába küldtek élő lépfene-baktériumot az Egyesült Államokból.

Újabb külföldre küldött élő lépfene-baktérium nyomára bukkantak az Egyesült Államokban pénteken; ez a szállítmány Ausztráliába került – közölték katonai források, miután vizsgálat indult a történtekről.

Az előzmény: egy amerikai katonai laboratórium a múlt héten véletlenül élő lépfene-baktériumot (antraxot) küldött szét kilenc magánlaboratóriumba az Egyesült Államokban, egy adag pedig Dél-Koreába került egy amerikai támaszpontra. A bejelentés szerint emberélet nem került veszélybe.

Amennyiben az újabb eset hitelessége bebizonyosodik, akkor az arra utal, hogy szélesebb körű problémáról van szó – vélik a név nélkül nyilatkozó illetékesek.

A Pentagon elzárkózott a kommentálástól, mondván, hogy „folyik a vizsgálat, várjuk, mi lesz az eredménye".

Az Ausztráliába került adagról keveset tudni, még azt sem, hogy kinek küldték. A szállítmányt azután ellenőrizték, hogy az előzmények kiderültek.

A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.