Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: a Krímben a Fekete-tengeri Flottán kívül nincsenek orosz katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 5. 22:39

Oroszország nem ad utasításokat a krími önvédelmi erőknek, az orosz Fekete-tengeri Flotta katonái a támaszpontjukon tartózkodnak, rajtuk kívül a Krímben nem állomásoznak orosz katonák – állította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március 5-én, szerdán Madridban.

„Ha ezek önvédelmi erők, amelyeket krími lakosok hoztak létre, nem adunk nekik utasításokat" – hangsúlyozta Lavrov. „Ami pedig a Fekete-tengeri Flotta katonáit illeti, ők saját elhelyezési körletükben tartózkodnak" – jelentette ki a spanyol külügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezleten.

„Mindent megteszünk, hogy ne kerüljön sor vérontásra, az Ukrajnában élő emberek, köztük orosz állampolgárok élete és egészsége elleni támadásokra" – tette hozzá.

Lavrov szerint az ukrajnai problémák gyökere abban van, hogy a nemzetközi közösség nem reagált idejében a kormányellenes tüntetésekre, amelyeket „fegyveresek a törvény súlyos megsértésével kiviteleztek". Éppen ellenkezőleg, bátorították ezeket a tiltakozásokat – mondta.

„Lényegében fegyveres hatalomátvétel történt" – folytatta az orosz külügyminiszter, felszólítva a kettős mérce elkerülésére az ukrajnai események értékelésében.

„Az ukrajnai konfliktus összetett probléma. Minden félnek tartania kell magát a törvény betűjéhez" – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a krími és központi ukrajnai hatóságok dolga EBESZ-megfigyelők beutazásának engedélyezése.

José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter az ukrajnai helyzetről szólva nyomatékosította, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, az ország alkotmányát, területi egységét és függetlenségét. „Most a diplomácia ideje következett el" – vélte. Az Európai Uniónak és Oroszországnak párbeszéd útján békés és baráti megoldást kell keresnie – tette hozzá.

Lavrov szerdán részt vesz Párizsban a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminisztereinek konferenciáján. Ennek keretében először fognak tárgyalni egy nemzetközi összekötő csoport létrehozásáról az ukrajnai konfliktus megoldására. Jelen lesz az amerikai, német, brit és a francia külügyminiszter. Párizsban tartózkodik Andrij Descsica ukrán külügyminiszter is, egyelőre azonban nem világos, hogy ő is részt vesz-e a konferencián.

Hírek szerint az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának eddig nem sikerült rávennie az orosz és az ukrán külügyminisztert, hogy tárgyaljanak egymással. William Hague brit külügyminiszter közölte, megpróbálja elérni, hogy mégis sor kerüljön egy találkozóra köztük.