Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Még számunkra is meglepő mértékű a társadalmi érdeklődés”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. március 6. 7:26

2014-ben kezdődnek az első világháború centenáriumi ünnepségei. A rendezvényekről Maruzs Roland alezredessel, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetőjével beszélgettünk.

Évek óta folyik az első világháborús centenáriumi megemlékezések előkészítése a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályon. „Van egy koncepció, benne azzal, hogy mi mindent szeretnénk elvégezni a centenáriumi emlékévek kapcsán" − mondja el a honvedelem.hu-nak Maruzs Roland alezredes, osztályvezető. Az egyik legfontosabb feladat mindenképpen az első világháborús veszteség-nyilvántartás rekonstruálása. „Sokszor elmondtuk már, hogy ezt itthon az ‘50-es években megsemmisítették, így most a bécsi Kriegsarchivból állítjuk össze a veszteségi nyilvántartást, az adatok feldolgozása után pedig egy számítógépes adatbázis létrehozása a következő lépés. Jelenlegi állás szerint már mintegy százezer név szerepel a listán, akik közül egyébként nem mindenki magyar nemzetiségű."

1595967971
Maruzs Roland alezredes

Maruzs Rolandtól megtudjuk: létezik egy határozott szándék egy egységes, első világháborús központi emlékhely létrehozásáról Budapesten. „Leginkább egy épületet képzelünk el, benne az ezredek neveivel, jelvényeivel, a jelentősebb ütközetek helyszíneinek megjelenítésével, de a koncepciót még ki kell alakítani." Az első nagyobb szabású rendezvény azonban a 32-es gyalogezred emlékművének nagyszabású újraavatása lesz a főváros VIII. kerületében május végén, a magyar hősök emlékünnepéhez közel. A szobrot és a talapzatot a honvédelmi tárca, közvetlen környezetét pedig a kerületi önkormányzat újította fel.

A háborús temetők, emlékművek, emlékhelyek rendbehozatala, felújítása, feltárása szintén számos feladatot ró a tárcára és a vele együtt dolgozó civil szervezetekre a következő évek során. A Kozma utcai zsidó temető hősi parcellája és az időközben a Farkasréti temetőben feltárt szerényebb méretű zsidó parcella megújítása mellett rengeteg vidéki helyszínen is megindul a munka. Ilyen lesz a ‘44-es gyalogezred, a „Rosseb-bakák" emlékművének megújítása Kaposváron, illetve több temető rendbetétele például Szentesen, Szegeden, Debrecenben vagy Sátoraljaújhelyen. Utóbbi városban egy mintegy 1600 sírból álló hősi és hadifogoly-temető áll, amelynek rendbetételében a helyi fegyintézet fogvatartottai is közreműködnek. A tervezett debreceni sírkőcserék szintén rabmunka bevonásával valósulhatnak majd meg. A főosztály a fenti településeken együttműködik majd a helyi katonai szervezetekkel és a civilekkel is, de Szegedre például német tartalékosok is érkeznek a református temető hősi parcellájának rendbetételére. „Budapesten, a Fiumei úton elsőként a Mária Terézia Katonai Renddel kitüntetett katonák áttemetése valósul majd meg, mivel sokuk nyughelye méltatlan állapotban van" − emeli ki Maruzs Roland.

1595967971
A felújításra váró szegedi hősi parcella

A főosztályhoz oly sok megkeresés érkezett a centenárium kapcsán, hogy kifejezetten nehéz mindegyikre választ adni. „A saját ütemtervünk mellett vannak további feladatok is, amik mintegy maguktól generálódnak a megkeresések révén" − mondja az alezredes. „Amiket érdemes felkarolni, azokba beszállunk, és mivel egyedül mi is kevesek lennénk minden feladat összekoordináláshoz, igyekszünk úgy megtalálni a megfelelő partnereket, hogy minden több vállon nyugodjon. A társadalmi érdeklődés mindenesetre elképesztő, még számunkra is meglepő mértékű, különösen a hadisírgondozás tekintetében. Ez mindenképpen túlmutat rajtunk. Persze próbáljuk kezelni a beérkező igényeket, de az anyagi erőforrások nem engednek meg mindent. Így aztán súlyozunk, és megpróbáljuk logikusan, például időrendben felépíteni a megemlékezéseket." E logika jegyében kerül sor például decemberben a limanovai csata centenáriumának nagyszabású megünneplésére Lengyelországban. „A soproni 9-es Nádasdy-huszárok akkor gyakorlatilag megvédték a várost az orosz gőzhengertől, amiért a lengyelek azóta is hálásak" − emeli ki Maruzs Roland. „Adja magát, hogy ezt az eseményt is pont a százéves évfordulón, vagyis idén decemberben ünnepeljük meg. Ennek keretében többek között a helyi sírkert is megújul majd."

A további külföldi rendezvényeket, tevékenységeket még példálózó jelleggel is nehéz lenne felsorolni: Erdélyben többek között a maroshévízi és az úzvölgyi temető, Felvidéken egy szlovák civil szervezet segítségével a takcsányi temető, Kárpátalján a kőrösmezői hősi temető újul meg, de három obeliszket hoznak méltóbb állapotba az oroszországi Kirov megyében is, és civilek segítségével a Monte San Gabrielében található emlékmű is megszépül még idén májusban. Utóbbi döntően szintén a tárca finanszírozásában valósul meg, de egy kiterjedt civil konzorcium segítségével.
A munka természetesen a virtuális térben is folyik: a veszteséglisták említett rekonstrukciója mellett márciusban a www.hadisir.hu honlap is megújul és kibővül egy új, első világháborús felülettel. Erre először bizonyos magas katonai kitüntetésekkel – Mária Terézia Katonai Renddel, tiszti és legénységi arany vitézségi éremmel –  elismert hősök kerülnek majd fel, de hamarosan megkezdődik a százezer név feltöltése is, amelyek kutatásához természetesen megfelelő keresőfelület is társul majd. „Ez reményeink szerint nyáron már üzemelni fog" − mondja Maruzs Roland. A Facebookon szintén folyamatos az aktivitás.

1595967971
Hősi sírkert Egerben

Az alezredes hozzáteszi: kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a téma iránt érdeklődő fiatalok minél teljesebb képet kaphassanak az első világháború időszakáról. A KatonaSuli-program ehhez is jó lehetőségeket kínál.