Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: az Egyesült Államok meghívást kapott az asztanai tárgyalásokra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 20. 16:00

Az Egyesült Államok is meghívást kapott az Asztanában tartandó szíriai béketárgyalásokra – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 19-én, csütörtökön Moszkvában.

A szíriai kormány és a fegyveres ellenzék képviselőinek orosz-török-iráni egyeztetéssel tető alá hozott találkozója a tervek szerint hétfőn kezdődik a kazah fővárosban.
Moszkva és Ankara támogatta, Teherán viszont az elmúlt napokig ellenezte Washington képviselőinek meghívását.
Az asztanai találkozó tervét december 20-án, a moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri megbeszélésen jelentették be. Az egyeztetésen az év végén életbe lépett tűzszünet fenntartásáról, a humanitárius segély folyósításáról és a fogolycseréről lesz szó.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn közölte, hogy a kazahsztáni egyeztetés nem a többi – Szíriával kapcsolatos – tárgyalási formátum, köztük a genfi folyamatok helyét veszi át, hanem inkább kiegészíti azokat. Csütörtökön Peszkov, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, kijelentette, hogy Moszkva az amerikai részvétel ügyében továbbra is kapcsolatban áll Teheránnal. Nem erősítette meg azt az értesülést, amely szerint az asztanai tanácskozást elnapolhatják.
A szóvivő tájékoztatást adott arról, hogy a téma szerepelt az orosz biztonsági tanács Vlagyimir Putyin államfő részvételével megtartott csütörtöki ülésén.

Marija Zaharova, az orosz diplomáciai tárca szóvivője szerint az előkészítés alatt álló rendezési tárgyalások segíthetnek a tűzszünet megerősítésében és a genfi Szíria-közi párbeszéd elindításában az ENSZ égisze alatt, a Biztonsági Tanács 2254-es határozata és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport vonatkozó döntései, valamint a 2012. június 30-i genfi nyilatkozat alapján.
Zaharova elmondta, hogy Asztanában a várakozások szerint szakértői szintű tárgyalások lesznek, és a részvevő országok listája „még mindig megfontolás tárgya". Szavai szerint a december 30-án meghirdetett tűzszünet „összességében" Szíria egész területén tartja magát.

A szóvivő bejelentette, hogy az asztanai tanácskozással kapcsolatban pénteken orosz-kazah külügyminiszteri megbeszélést tartanak Moszkvában.