Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezetője van az MH Geoinformációs Szolgálatnak

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. január 20. 15:16

Szalay László alezredes személyében új vezetőt neveztek ki az MH Geoinformációs Szolgálat élére. A január 20-án, pénteken, a fővárosban tartott ünnepélyes szolgálatfőnöki átadás-átvételen jelen volt és beszédet mondott Varga János vezérőrnagy.

1596026442

A Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese kiemelte: az eddigi szolgálatfőnök, Tóth László ezredes összesen 32 év hivatásos szolgálat után kezdheti meg a nyugdíjat megelőző felkészülési időszakot. A leköszönő szolgálatfőnök 1980-ban szerzett építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1995-ben végezte el a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát, méghozzá kiváló minősítéssel, majd 2000-ben visszatért a Műszaki Egyetemre és megszerezte a szakmérnöki diplomát is. Ezt követően, 2009-ben a Zrínyi Miklós Egyetemen elvégezte a felsőfokú vezérkari tanfolyamot.

1596026443

Katonai pályafutását 1985-ben az MH Térképészeti Intézetnél kezdte meg, és az eltelt évek alatt dolgozott térképész tisztként, tudományos kutató főmérnökként, majd 1989-ben  a geodéziai főosztály parancsnokhelyettese lett. Több állomás után 2000-ben a térképészeti szolgálat igazgatási és szakfelügyeletei alosztályvezető lett, majd osztályvezető és végül a geoinformációs szolgálat főmérnöki, szolgálatfőnök-helyettesi beosztásába került. A szolgálatfőnöki kinevezést 2008-ban kapta meg és kilenc évig, leköszönéséig vezette az intézményt – sorolta Varga János vezérőrnagy.

1596026443

„Bátran mondhatom, hogy ezredes úr példás és elkötelezett pályafutást tudhat maga mögött. Nemcsak a katonai hivatásához volt hűséges, de a választott szakterületéhez is, a geográfia és a kartográfia tudományokhoz" – hangsúlyozta. Ugyanakkor – tette hozzá – egy vezető csak akkor lehet eredményes, ha olyan közeg veszi körül, amely őt segíti. Megjegyezte azt is, a honvédség helytállása az ideiglenes biztonsági határzárral kapcsolatos feladatokban – sok más kolléga közreműködésén túl – nem valósulhatott volna meg az ezredes által vezetett szervezet segítsége nélkül.

1596026444

Az új vezetőhöz, Szalay László alezredeshez szólva azt kérte, felelősséggel vigye tovább a szervezetet, amelyben megvan a szaktudás, az akarat és azok az emberi tényezők, amelyek „biztos garanciáit jelentik a sikernek".

Tóth László ezredes búcsúbeszédében elmondta, összesen 47 éve foglalkozik földméréssel és térképészettel, illetve térinformatikával. Megtisztelőnek nevezte, hogy a társszervekben is képviselhette a katonai térképészetet és a Magyar Tudományos Akadémia földtudományi osztályában és annak tudományos bizottságában is helyet kapott.

1596026444

Az átadás-átvétel alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen Szalay László alezredes azt mondta, majdnem 30 éve kezdett dolgozni katonai ösztöndíjasként a Tóth Ágoston Térképészeti Intézetben, mint geodéta. Hozzátette: egy jól működő, sikeres szervezetet vesz át elődjétől, és tisztában van vele, hogy a szervezet legnagyobb értéke a munkatársak szaktudása. Erre szeretne alapozni, és a célja az, hogy a geoinformációs támogatás jelenlegi színvonalát fenntartsa, sőt magasabb szintre emelje.

1596026445

Fotó: Tóth László