Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: Nem lesz orosz katonai beavatkozás Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 1. 20:59

Nem lesz orosz katonai beavatkozás Ukrajnában, Oroszország a kizárólag békés rendezés mellett áll ki – jelentette ki az orosz külügyminiszter a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézete szeptember 1-ei, hétfői tanévnyitóján.

Szergej Lavrov a rendezvényen felszólalva és kérdésekre válaszolva hozzátette: „Minden, amit teszünk, pontosan a politikai megközelítést (a válság politikai rendezését) célozza". Bírálta a Nyugatot is, mondván, hogy ottani kollégáikat „elvakítja a helyzet és mindaz, amit a jelenlegi ukrán vezetés állít és tesz, teljes mértékű támogatást kap Nyugaton".

Az orosz és külföldi diplomatákat, nemzetközi gazdasági szakembereket, jogászokat, külpolitikai újságírókat is képző felsőoktatási intézmény tanévnyitóján felszólaló orosz külügyminiszter azt is kijelentette, nem reális a délkelet-ukrajnai felkelőktől követelni, hogy tegyék le a fegyvert, hogy aztán megsemmisítsék őket.

Lavrov egyszersmind felszólította Kijevet, hogy hadserege ne használjon nehézfegyvereket és légierejét se vesse be többé az Oroszországgal határos Donyeck és Luhanszk megyékben zajló, úgynevezett terrorellenes művelet során. Úgy vélte, hogy ennek érdekében Washingtonnak és Brüsszelnek kell nyomást gyakorolnia az ukrán vezetésre.

Az orosz diplomácia vezetője azt javasolta Oroszország nyugati partnereinek, hogy a büntetőintézkedésekkel való fenyegetőzés helyett üljenek tárgyalóasztalhoz.

Moszkva arra számít, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport minszki ülésén résztvevők a haladéktalan és feltétel nélküli ukrajnai tűzszünet életbe léptetését fogják megvitatni – közölte Lavrov. Hozzátette, hogy Oroszország mindent tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon az ukrán válság politikai rendezéséhez, „kivétel nélkül minden (ukrajnai) régió és politikai erő érdekeinek figyelembe vételével".

Szergej Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy a júliusban a délkelet-ukrajnai Donyeck megyében lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófáját vizsgáló szakértőknek vissza kell térniük a tragédia helyszínére. Azt kifogásolta, hogy Moszkvát nem tájékoztatják a tényekről és azt várják el tőle, hogy higgyen a szóbeli információknak.

A malajziai légitársaság Boeing 777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében. Feltételezések szerint gépet szakadárok lőtték le orosz légvédelmi rendszerrel. A fedélzetén tartózkodó 298 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát.